2021 10. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2021 13:00
İlk okuduğum Dickens kitabı.. Eser 19.yy'da yazılmış en güzel eserlerden bir tanesi. Yazar dönemin özelliklerini ve dönemin İngiltere'sini çok güzel kaleme alıp eleştirmiştir. Kitapta hayatının her anında gerçeğe sığınan, gerçeklerle yaşayan insanların sorunlarını ve aslında asıl olan neyin olduğunun konuları işlenmiştir. Bunu hükümetin başındakilerle bağdaştırıyorum çünkü onlara göre her şey gerçeklerden ibaret düş gücünün hiçbir önemi yok. Kitapta Karakterlerin isimleri bile kısaltıldığında bunun yanlış olduğunu üstlenen soylu insanlar çıkar karşımıza. Ama aslında insanlar düşleri ve hayalleriyle tutunur hayata gerçekler bir yere kadardır.. İstemediği hayatı yaşayan mutsuz insanlar ve bu yüzden acı çekip mutsuz olan insanlar çıkıyor karşımıza. Sanayi devrimi de kitapta çok güzel işlenmiş. Kitapta Coketown Sanayi Devrimi'nden en çok nasibini almış İngiltere'nin çok önemli bir yerleşim yeridir ve Coketown aslında kitapta kullanılan bir SEMBOL örneğidir. Sürekli dumanlı bacalarıyla anlatılıyor ve bunun insanların hayatında oldukça önemli olması gerektiğini üstleniyor. Bay Bounderby, soylu sınıfı temsil eden ahlaksızlık teması adı altında ismi geçmesi gereken gerçekçilerden olan bir karakterdir. Eserde kadınların ahlaksızlığından da bahsediyor. Bay Bounderby'nin anne ve büyük annesi oldukça kötü bir dille tanıtılıyor karakter tarafından. Bir başka konuşulması gereken karakter Sissy Jupe.. Sissy bu soylu insanlar dışında hayalci bir karakterdir ve hiçbir zaman özelliklerinden vazgeçmemiştir. Kitabı çok beğendim ve okumak isteyenler tereddüt etmesin kesinlikle okusunlar.
1000Kitap Gerçek Okurlar
Zor YıllarCharles Dickens · İlya Yayınevi · 20131,353 okunma