·240 syf.····Okunma: 21 Mart 2021 19:16 #kitapyorumu
GOCE SMİLEVSKİ | FREUD'UN KIZ KARDEŞİ
Goce Smilevski'nin yazmış olduğu Freud'un Kız Kardeşi romanı benim yazarın okuduğum 2. kitabıydı. Aslında kitaba dair inceleme yazmak aklımda yoktu lakin her ne kadar beğendiğim yapımlardan bahsederken tam tersi fikirde olduklarımdan bahsetmem gerektiğini de düşündüm. Şimdi neden böyle söyledim? Neden kitabı beğenmedim? Ondan bahsedelim. Öncelikle yazarın okuduğum ilk kitabı hakkında kısaca bir şeyler söylemek istiyorum. Smilevski'nin okuduğum ilk kitabı "Dünyanın Başladığı Pencere" adlı romanıydı. Bu kitabında yazar Spinoza adındaki bir Filozof'un yani felsefecinin bilinmeyen hayat öyküsüne yer vermişti. Konu bakımından hem oldukça merak edici hem de yazarın anlatımı ile de okuru aslında sıkmayan bir yapısı varken yazar kitaptan zaman zaman sapmış ve bana göre gereksiz ve rahatsız edici cümlelerine bolca yer vermiş. Rahatsız edici cümlelerden kastım ne? (spoiler vermemeye çalışıyorum tabiki) Mesela bir film izlersiniz, konusunu filmin içeriğini bilirsiniz az çok öyle değil mi? Ama filmde öyle sahneler gelir ki sizin görmek istediğiniz sahneler değildir. Yani bu sahne bu filmde niye var? Bu sahnenin bu filmde ne gereği var da bunu buraya koymuşlar dersiniz? Okurken şahsen aynen bu şekilde hissettim. Zaten konu bakımından merak uyandırıcı bir hayat hikayesi var iken yazarın şöyle cümleleri yok mu! Neyse dedim. Okuduğum ilk kitabı ile yazara önyargılı olmak istemedim hemen ve diğer romanını da alıp okumak istedim. Freud'un Kız Kardeşi. Öncelikle dağın görünmeyen kısmından bahsedelim. Freud kimdir? Sigmund Freud psikolojinin bir alt dalı olan psikanalizin kurucusudur. Hakkında birçok kaynak, kitaplar mevcuttur. Araştırabilirsiniz veyahut okuyabilirsiniz. Freud hakkında okuduğum ilk kitap ki aslında Freud'un Kız kardeşlerine yer veriliyor ama tabi Freud hakkından da bahsediliyor. Viyana kuşatması sırasında Freud ülkeden çıkış için yanında götüreceği kişilerin listesini yapar. Hizmetçisini, doktorunu, onların ailelerini, köpeğini yanına alırken dört kız kardeşini geride bırakır. Freud Londra'ya giderken kız kardeşleri toplama kamplarına götürülür. Kardeşlik adına anlayacağınız büyük bir sınav. Ayrıca ödüllü bir kitap. Saramago ile de çokça karşılaştırılan onun kadar iyi olduğu iddia edilen bir yazar olsa da Smilevski'nin ben bu kitabını da yazarın başvurduğu gereksiz cümleleri, kitapta bana göre olmaması gereken kısımlar yüzünden yine sevmedim, sevemedim. Savaş temalı her yapım benim dikkatimi ilgimi çeker aslında. Hatta en çok savaş filmlerini, savaşın gerisinde kalan dramatik hikayeleri veya o savaşın etkilerini okumayı çok severim. Kitapta da bunu sevdim. Dört kız kardeşin üzerindeki savaş etkilerini okudum. Fakat söylediğim gibi yazar bana hitap etmedi. Yine de sevenler olabilir merak edenler veya benim gibi bir şans verip okumak isteyenler. Neden olmasın¿