James Joyce Ulysses adlı başyapıtında kinayeli bir yorum yaparak,"Bir dâhi hata yapmaz. Onun hataları kasıtlıdır ve bu hatalar keşfe açılan kapılardır." der.
Bu cümle bile kitabın özünü gözler önüne seriyor.Evet önemli bilim adamları ciddi hatalar yapmışlardır.Ama yapılan her hata,peşinden daha sağlam adımlar atılmasına ön ayak olmuştur.Peki bu hatalar nelerdir?
∆CHARLES DARWİN Türlerin Kökeni adlı eserinde,doğal seçilim mekanizmasında ki kalıtımsal öngörülerin istediği gibi gitmeyebileceğini, farklı sonuçları olabileceğini gözünden kaçırmıştı.Ve bu hata pek çok bilim insanını doğruyu bulmaya itmiştir.
∆LORD KELVİN dünyanın yaşını yanlış hesaplamıştı.Çünkü radyoaktiviteden habersizdi.Fakat haberi olduğunda bile ilk savunduğu tezine öyle inanmıştı ki başka bir gerçeğin varlığına inanmıyordu.
∆LİNUS PAULİNG ise DNA sarmalında ki akıl almaz saçma bir hata ile gözünün önündekini görmeyen bir bilim adamı konumuna düşmüştü.Çünkü daha önce keşfettiği protein sarmalında ki başarısı gözünü kör etmişti ve DNA sarmalinda ki nükleer asitte yaptığı hayatı farkedemedi.
∆FRED HOYLE evrenin başlangıcına Big Bang yani Büyük Patlama'nın sebep olduğunu söylemiştir.Ama daha sonraki çalışmalar evrenin tesadüfler sonucu ortaya çıkamayacak kadar mükemmel olduğunu ortaya koydugu hâlde bu düşünceye sıcak baksa bile bunu kabul etmemiştir.
∆ALBERT EİNSTEİN 'da evrenin gücünü açıklarken Kozmolojik Sabit fikrini yani evrendeki yıldızların kozmik itme gücünü ortaya atıp daha sonra bu düşüncesinden vazgeçmiştir.Yanıldığını kabul etmiştir.Hakikati aramayı, ona sahip olmaktan daha değerli görmüştür.
Bilim tarihine adını yazdıran bu bilim insanlarına dair fazlasıyla kapsamlı kaynak niteliğinde bir çalışma sizleri bekliyor. Bilimsel içerikli tanımlar, detaylar, kimyasal terimlerin sıkça bulunduğu bu kitabı bilimle ilgilenenlere tavsiye ederim