Dünya Artık Eskisi Kadar Büyük Değil
2021 6. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2021 00:24
--- tat kaçıran ipucu uyarısı --- Bir yolculuk sırasında kullanılabilecek bütün taşıtları kullanan, türlü badireler atlatan, olmaz denilenleri olduran biri: Phileas Fogg. Ben okurken kendisine hayran kaldım. Alışkanlıklarının belli olması, dakikliği, serinkanlılığı, ne cimri ne de müsrif olması, düzen takıntısı ile bence harika bir karakterdi. Zaten eğer böyle biri olmasaydı bu dünya turu işinde çuvallardı. Ama en sevdiğim yönü hem iddiası uğruna büyük işlere kalkışıp hem attığı her adımda acelesi olmasına rağmen çevresinde olanlara duyarsız kalmamasıydı. Çocuklar için uygun olmayacağını düşündüğüm hiçbir noktaya rastlamadım. Hatta coğrafya ve harita bilgisi ile İngiltere ve sömürgeleri hakkında verdiği bilgilerle tam da ortaokul düzeyine uygun olduğunu gördüğüm bir kitap oldu. Peki ben neden bu kadar geç okudum derseniz o da benim unutan hafızamın sorunu. Küçükken çizgi filmini izlediğim bu kitabı "aynı şey yia" diyerek okuma ihtiyacı hissetmemiştim. Ne büyük yanılgı. Şimdi ise elime geçtiğinde okuyayım dedim. Kendimi büyük bir koşturmaca ve heyecanın içinde buldum. Hele sosyal hayatımızın bu kadar kısıtlı olduğu bir dönemde birinin dünya turuna çıktığını okumak bana kendimi biraz tuhaf hissettirmekle beraber iyi de geldi. 10 yaş üstünün bir dünya haritasından yardım alarak okuduğunda seveceği, yetişkinlerin bayılacağı bir kitaptı bence. Okuyun, okutun. Sevin, sevilin. Belki biz de bir gün kaybolma, kaçırılma, gasp, yaralanma, korsanlık, demiryolu kazası, iftira, haksız gözaltı görüp hepsini yaşayan ama yine de dürüstlüğü ve centilmenliği ile anılıp, üstelik girdiği bahsi kazanan Bay Fogg kadar şanslı oluruz.
80 Günde DevrialemJules Verne · 202124bin okunma