2021 3. kitabı
Yazarımızın ilk kitabı olan Sevgili Arsız Ölüm, yazarın dili kullanışı ve olayları kurgulayışı açısından okuduğum en ilginç kitaplardan biriydi. Kitap köyde yaşayan Aktaş ailesinin kente göçüşü ve kente uyum sağlamada çektikleri sıkıntıları birçok hurafe ve batıl inanç sarmalı içinde anlatıyor. Kitaba başlar başlamaz ben de biraz gerilim oluştu ve kitabı okumakta güçlük çektim. Çünkü o kadar akıldışı inanç etrafında yaşanan bu hayatların nasıl heba edildiğini görmek sinirlerimi bozdu. Kitabın dilinin şiirsel olması ve yazarın her cümlede cin, peri, büyü, akıldışı ritüeller ekseninde olayları kurgulaması okumayı zorlaştırıyor. Köyde yaşayan Aktaş ailesi Huvat isimli ve yeniliklere meraklı, köy ortamına yeni teknolojik materyalleri sokan bir baba ve şehirden evlenip köye gelen, yabancılığını çok çalışarak, batıl inançlara bağlanarak unutmaya çalışan bir annenin iki kız ve üç erkekten oluşuyor. Kitap ailenin köy ve kentte geçen hayatlarını, her birinin olaylar karşısında takındıkları tutumları ve bu göç esnasında geçirdikleri değişimi anlatıyor. Özellikle küçük kız Dirmit’in penceresinden okuduğumuz kitap anne Atiye’nin Azrail ile anlaşmalar yaparak ölümü geciktirmeye çalışmasından dolayı Sevgili Arsız Ölüm adını alıyor. Kitabı kurgusal bir metin olarak okumak gerçekten güç. Çünkü büyülü gerçeklik denilen fantastik unsurlara çokça yer verilen bu post modern yaklaşımın Türkiye versiyonu olan Sevgili Arsız Ölüm eğer daha önce Marquez okumadıysanız karşılaştığınız ilk büyülü gerçeklik kitabı olarak sizi şaşırtabilir ve yorabilir. Latife Tekin bu eserinde otobiyografik unsurlarda barındırmakta ayrıca yazarımız bir doğa sever ve halkın ezilmiş guruplarının sesi olarak göç ve sanayileşme ekseninde yaşanılan olayları Edebiyat sosyolojine konu etmiştir.
Sevgili Arsız ÖlümLatife Tekin · Can Yayınları · 202410,8bin okunma