Baragan’ın Dikenleri - Panait Istrati
Kitaba geçmeden önce yazarın hayatından bahsetmek istiyorum. Panait Istrati çok zor bir hayat geçirmiş. Küçük yaşta babasını kaybetmiş, serüven tutkusundan on iki yaşında evden ayrılmıştır. Balkan savaşlarından kaçmaktadır. Bu arada intihar girişiminde bulunur hastaneye kaldırıldığında cebinden çıkan mektubu hemşireler okur ve çok sevdiği yazar Romain Rolland’a yazdığını görür ve ona verirler. Yazar Panait Istrati’nin mektubundan çok etkilenir ve ona yazmasını, yaşayabilmesi için yazması gerektiğini söyler. Ama kitabı Fransızca yazması gerekiyordur o zamanın popüler dili olduğu için Panait Istrati hasta yatağında Fransızca sözlükten Fransızcayı öğrenir. Çünkü dillere karşı çok büyük ilgisi vardır Türkçe,Arapça, Romence, Fransızca biliyordur. Yazarımız nam-ı diğer “Balkanların Gorkisi”dir.
#kitabın konusu
Mateke adlı karakterimizin gözüyle anlatılır kitap. Romanya köylülerinin çektiği sıkıntıları, çocukların hayallerini süsleyen Baragan’ın dikenleri, arkadaşlığı, açlığı en güzel şekilde anlatan novellalardan biri. 1907 yılında Romanya köylüleri ne kadar çalışırsa çalışsınlar açtırlar ve toprak ağaları sadece paraya sahiptir. Ortaçağ’dan beri gelen toprak ağları bizimde uzun zaman büyük bir problemimizdi. Romanya köylüleri 1907 yılında toprak sahiplerine karşı ayaklanır. Bu fakirlik, açlık öyle büyüktür ki devlet kendi vatandaşlarını öldürür. Bu kitabı yakın tarih için ve zenginlik -fakirlik sömürü düzenini yürekten hissetmek isterseniz bu kitabı mutlaka okuyun.
Yazar marsist haraketlerden çok etkilense de yazarı çağırmaları üzerine Rusya’ya gider ve politikanın bir kurtuluş amacı olamayacağını öğrenir.