Başarısızlıkların sebebini irade zayıflığına bağlayan, çabanın sürekliliğini vurgulayan “ İrade Terbiyesi” kitabı,çalışmayı,tembelliği,iradenin eğitilir olduğunu,iradenin kontrolünü anlatır.Tembellikten örnekler verir.Disiplinin ne olduğunu ve bunun çalışmaya nasıl yansıtılacağından bahseder.Yazar, irade gücünü şöyle tanımlar; çok çaba harcamaktan çok zihnin bütün güçlerini aynı amaca ve aynı yöne doğru yönlendirmek.
Aslında hepimizin,özellikle öğrenciyken yaşadığı,kendi yolumuza taş koyduğumuz noktaları anlatıyor.Tembellik, çalışma gibi konularda önermelerde, çözümlerde bulunuyor. Başarı yolundaki anahtardan bahsediyor.Zekanın egzersiz yapmadıkça körelmesinden,enejinin çabaya aktarılması gerektiğinden,duygularımızın irade terbiyesi üzerindeki rolünden,her sevincin gayretle elde edileceğinden,odaklanabilmekten,çalışma şeklinin düzensizliğinin sonuçlarından,aklımıza gelen bir fikrin neye göre değerli olduğundan ve bu fikir üzerine çalışılmasından,fikir ve dikkat arasındaki bağdan,fikir ve his arasındaki bağdan,amaç belirlemenin öneminden bahseder.Bunları Newton, Goethe, Fouilleé ,Montaigne gibi birçok sanat,bilim insanlarından, filozoflardan verdiği örnekler ile besler.
Üçüncü Kitap bölümü olan Derin Tefekkür,diğer bölümlere göre zor kavradığım,anlamaya çalıştığım kısım oldu.Hareket bölümü ise çok ilginç bir deneyimdi benim için; farkında olmadan uyguladıklarım ve uygulamaya başlayacaklarım var. Kitap içerisinde etkilendiğim çok cümle var.Lakin en özellerinden biri ;“Dâhilik tamamen sabırdan ibarettir". Bu cümle zihinsel birlik için düzen ve devamlılık gerekliliği ardından kurulmuştur ve başarılı sonuçların anahtarlarından biridir.
Karakter ve karakterin değişimi üzerine,Kant ve Schopenhauer'e karşı tezle yazılan, satırlar etkileyiciydi.
Okuma alışkanlığım; üç kitabı aynı zaman diliminde okumak.Bunun eksilerini anlatan bölüm vardı.Bu alışkanlığımı değiştirip, önerileni deneyip sonuca bir bakacağım.