Seri hakkında genel yorum yapacağım. Fikir gerçekten çok hoş. Mutlaka okuduğumuz onlarca kitapta hikayenin içinde yer almak isteyip kendimize bir karakter seçmiş veya kendimizi bir şekilde bazen bu kitaplara dahil etmek istemişizdir. Seri bittikten sonra bu hayalperest düşlerimi şöyle bir gözden geçirdim. Gerçekten o kadar da güzel olur muydu? Okumakla yaşamanın farkı bu seride farklı bir açıdan işlenmiş.
İlk kitap filme uyarlanmıştı fakat senaristler bu filmle geriye kalan kitapları resmen katletmiş. Hikayeyi öyle bir şekle sokmuşlar ki devamı yok gibi bir izlenim veriyor. Maalesef Funke yazarken bunun için bazı kurallar koymuş.
Serinin genelinde Funke maalesef zaman zaman bomboş cümlelerle kendisini çok fazla tekrar etmiş. Çeviri de pek iç açıcı değil. Oldukça can sıkıcı cümle yapıları vardı. İmla ve noktalama da "eh işte" denilebilecek gibiydi. Bazı diyaloglar gerçekten çok basitti. Genç-yetişkin alanında bir eser içinse çok kalınlar. Gerçekten bu yaşta sonuna dek okuyabilecek sabrı zaman zaman zor buldum. Gençken bu sabrı bulabilir miydim emin değilim. Kitabı okutan fikrin kendisiydi. Yer yer yazarın kendi kurallarını esnettiğini hatta bazen satır arasından kendisini çok belli ettiğini düşündüm. Kesinlikle daha iyi işlenebilecek bir konusu var. Bazı karakterleri çok çiğdi. Bunun yanında bazı noktalarda da dünyası çok güzeldi.
Yine de tüm olumsuzluklara rağmen bazı noktalar çok hoştu. Özellikle kendi hikayelerini yazmayı seven kişiler için faydalı olabilir. Faydası bir yana keyifli olabilir. Ya da çok sevdiğiniz o hikayelerin olduğu kitaplarda yaşamayı zaman zaman düşünüyorsanız, hayalperest bir yanınız varsa sevebilirsiniz. Ben genel olarak ortalama bir seri olduğunu düşünüyorum.