The Picture Of Dorian Gray / Dorian Gray’in Portresi
2021 1. kitabı
İrlandalı yazar Oscar Wilde’ın tek romanıdır Dorian Gray’in Portresi orijinal adıyla The Picture Of Dorian Gray. Yıllarca unutulmaz oyunlar yazdıktan sonra roman türüne suskunluğunu Dorian Gray, Basil Hallward ve Lord Henry Wotton karakterlerine can vererek bozmuştur. Wilde bu karakterlere kendi ruhundan rüzgarlar üflemiş ve Basil Hallward ben olduğumu sandığım kişidir; Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir; Dorian ise benim olmak istediğim kişidir, belki başka bir çağda... " diye tanıtmıştır bu karakterleri. Genç ve yakışıklı Dorian’e ailesinden yüklü bir miras kalmıştır. Ressam Basil Hallward büyük bir özenle onun portresini yapmakta ve genç yakışıklıya gizli ve özel bir ilgi duymaktadır. Kibar ve çekingen bir izlenim bırakan Dorian’ın Lord Henry ile tanıştıktan sonra değiştiğini ve yozlaştığını görürüz. Portre bittiğinde gören herkes ve Dorian da tablodaki güzelliğe hayran kalır. Lord Henry hayatta en önemli şeylerin gençlik ve güzellik olduğunu söyler ve Dorian bu sözlerin etkisinde kalır. Yaşamının en genç ve güzel yıllarında olan karakterimiz hiç yaşlanmamak için ruhunu şeytana satmaya hazır olduğunu söyler ve dilek gerçek olur. Gün geçtikçe Dorian yozlaşır ve kötü birisine dönüşür, hayattaki tek amacı haz ve eğlence olmuştur. Lakin yıllar geçtikçe yüzü hiç ama hiç değişmez (yaşlanmaz). Ama yaptığı her kötülükte, geçen her yılda çirkinleşen ve yaşlanan ruhu tablosuna yansır, tablodaki Dorian yaşlanır ve şeytansı bir görüntüye bürünür. Oscar Wilde bu karakterleri yaratarak sadece kendini değil aslında hepimizi yazmıştır romanına . Wilde okuru olmanın belki de en sevdiğim yanı Viktorya döneminde yazan bu adamın varoluşun başlangıcından beri her insanın aynı özü taşıdığını göstermesidir. Çünkü Wilde’ın her bir cümlesini bugünün insan ilişkilerinde gözlemleyebildiğim gibi çok daha önceki yüzyıllarda da görebiliyorum. Hırs ve yozlaşma hangi çağda, hangimizde yok ki ? Hepimizin ruhunda biraz Dorian, Basil ve Henry barınıyor.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · İthaki Yayınları · 201799bin okunma