Komünizm = Kapitalizm
2021 14. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2021 23:16
Hayvan Çiftliği hiciv niteliğinde bir eser. Bu alanda favorim Dalkavuklar Gecesi - Z Vitamini adlı eserler olmakla birlikte bu eseri de beğendiğimi söyleyebilirim. Kitabı okurken SSCB'nin ve şimdiki çin devletinin kasvetli ve acımasız havasının olayın kurgusu üzerinde estiğini fark ettim. Temelde, komünist devletler ile vahşi kapitalist devletlerin bir hedefte anlaştığını ve bu hedefin insanların emeklerinin sömürülmesi olduğunu anlatan bir eser. Yazar eserde bir çiftliğin, başlangıçtaki statüsünden, bazı ideolojik hareketlenmelerden, devamında çıkan isyandan, yavaş yavaş yerleşen totaliterizmden ve nihayetinde başka bir formda olmakla birlikte başlangıçtaki statüye döndüğünden; değişik olaylarla ve sosyolojik, psikolojik bazı öğelerle anlatmış. Bir günde bitirilebilecek kadar akıcı ve sürükleyici olmakla birlikte okurun üzerinde uzun süre etkisini gösterebilecek bir eser. Nitekim bu etkisi popülerliğine de yansımış. Komünizm ve kapitalizmin ve bunları temsil eden iki ögenin birbirinden farkı olmadığını anlatan şu cümleyi not olarak eklemek isterim: "Dışarıdaki hayvanlar; domuzdan insana, insandan domuza ve tekrardan domuzdan insana baktılar ama şimdiden hangisinin hangisi olduğunu ayırt etmek imkânsızdı." (s.100) Son olarak, mutlak eşitliğin mutlak imkansızlıkla sonuçlanacağını özetleyen şu cümleyi de not etmek istiyorum: " Bütün hayvanlar eşittir. Ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir." (s.96)
Düşünce
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Pınar Yayınları · 2021296,5bin okunma