2020 15. kitabı
bir noel şarkısı "Dünya üzerinde kahkaha ve güler yüzlülük kadar karşı konulmaz derecede bulaşıcı olan bir şey yoktur." Olaylar Noel zamanı meydana geliyor ve En kısa zamanda okumanızı diliyorum çünkü zaman geçiyor. Her an geçiyor. Önemli olan zamanı nasıl geçirebileceğimiz. Nasıl en iyi şekilde değerlendirebildiğimiz. İçerik hakkında mümkün olduğunca az bilgi vermeye çalıştım çünkü sizde okuyun istiyorum. Okuyun ki beraber daha fazla öğrenelim. Charles Dickens’in “İnsanların seçtikleri yollar, onları önceden belirlenmiş sonlara götürürler ama bu yollardan değil de başka yollardan gidilirse yolun sonu da değişir” fikrini aslında kitabın özünü açıklayan bir cümle. Hikâye cimri ve huysuz bir yaşlı adamın bir gecede nasıl değişiverdiğini anlatır. Aslında insanın hayatı boyunca nasıl kendini tutsak ettiğini, kendini nasıl zincirleyebildiği ve bunu katlayabildiği, önem verdiklerinin nasıl onu ( tam aksini düşünürken) özgürlükten alıkoyduğunu ve bunların üstesinden nasıl geldiğini anlatıyor. Mukriz Scrooge Noel arifesi rüyasında üç tane ruh görür; bunlar geçmiş, şimdi ve geleceğin hayaletleridir. Onlarla beraber teker teker kısa bir yolculuğa çıkan Scrooge; geçmişini, bugününü ve sonunu bir film şeridi gibi izler. Hatalarından dönüp hayatın kendisi ve çevresi için daha yaşanabilir bir hale getiriyor. Bir Noel Şarkısı 19. yüzyılda, aralık ayında piyasaya çıktı. Charles Dickens’ın bu kitabı 6 haftada yazdığı ve bastırmak için çok acele ettiği söylenir. Bunun sebebi de o zamanlar eşiyle bebek bekliyor olmaları ve para kazanma ihtiyaçlarıymış diye söylentilere eklenir. Kitabın ilk baskısı Noel Arifesi’nde yok satar. Böylece Dickens kısmen ekonomik sıkıntılarına çare bulur. Fakat beklediği geliri elde edemez, o ayrı bir hikâyenin konusu. Tabii Dickens’a bu hikâyenin çok fazla bir getirisi olmadı ama Noel ile özdeşleşmeyi başardı. Hatta söylentiye göre Dickens öldüğünde sokak satıcıları, “Dickens öldü demek, o zaman Noel Baba da ölecek mi?” diye kendi aralarında konuşmuşlar. Böyle de bir iz bırakıp gitmiştir bu eğlenceli romanın ardından ama bu etkiye rağmen beklediği geliri elde edememiştir.
Bir Noel ŞarkısıCharles Dickens · İthaki Yayınları · 201811,3bin okunma