·280 syf.····Okunma: 24 Aralık 2016 13:28 Montaigne bu kitabı günümüzden yaklaşık 430 yıl önce kaleme almış. Bu kadar eski tarihli edebi metinleri --hadi okumayı pek tercih etmiyorum demeyim-- nadiren okuyabiliyorum.
Kitapta paylaşılan düşüncelerin günümüz toplumsal yaşantısı için de hala geçerli oluşu dikkati çekiyor elbet, ama ben bu kitabı okurken nasıl hissettiğimden bahsetmek istiyorum: Zamanda yolculuk yapıyormuş gibi hissettim. Eskiden yaşamış insanlar nelere kafa yorar, nasıl düşünürlermiş gibisinden. Bu kitapla eşanlı olarak ikinci bir kitabı daha okuyorum, insanlık tarihine dair bir kitap (Harari'nin Sapiens'i), muhtemeldir ki zamanda yolculuk yapar gibi hissetmemde tarih odaklı bu ikinci kitabın da rolü olmuştur, bilemiyorum.
Denemeler'i (ilkinden 15+ yıl sonra) ikinci okuyuşum oldu. Yine faydalandığım yerleri oldu diyebilirim. Klasikleşmiş bir eser, herkesin alacağı birşeyler olacaktır, okunmasını genel olarak tavsiye ederim.
Dün Ekşi Sözlük'te bu kitaba dair hoş bir yorum okudum, onu alıntılayarak bitireyim: "İyi denemeydi, Montaigne!" :)