Jung'ın Kendi Gerçekliğini İnşası
2021 20. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2021 00:45
Derin Psikolojinin kurucuları Freud ve Jung... Aralarında farklı bir bağ vardır ve bu bağ zaman içerisinde pamuk ipliğine döner. İlk kıvılcım ikisinin de üzerinde yoğunlaştığı bilinçdışı ve libido kavramları üzerinde belirir Freud'un kişisel bilinçdışı kavramına ekleme yapan Jung "Kolektif bilinç" kavramını öne sürer. Freud ise bilinçdışının tamamen kişisel ve bireye özgü olduğu konusunda ısrarlı davranır ve bunu reddeder. Bu çerçevede Jung kendi gerçekliğini inşa etmeye başlar ve kitap böyle devam eder... (Kolektif bilinç: Jung'a göre insan zihni onun evrimi tarafından biçimlendirilmiştir. Dolayısıyla birey geçmişle bağlantılıdır, sadece kendi çocukluğu değil, kendi atalarının da evrimini içerir. Örneğin bir insanın yılandan ya da karanlıktan korkması için yılanla karşılaşmış olması ya da karanlıkta kalmış olması gerekmez. Bunlar bize atalarımızın yaşantıları sonucu aktarılmış şeylerdir.) Daha önce yapmış olduğum okumalara göre dili sade ve anlaşılır bir kitaptı. Psikoloji alanında okumalar yapanlara tavsiye edebilirim. Ayrıca birde kitapta değindiği için Freud ve Jung'ın arasındaki mesleki dayanışma ve rekabeti konu alan "Tehlikeli İlişki" filmini önermek istiyorum. İlgisini çekenler filme de bakabilir.
Carl Gustav Jung - Dışa Bakan Rüya Görür, İçe Bakan UyanırÖzlem Küskü · Destek Yayınları · 20204,083 okunma