Değeri bilinmesi gereken bir dost..
2021 89. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2021 17:59
Kitap hakkındaki fikirlerimi dile getirmeden önce size biraz kitabın yazıldığı dönemden ve kitabın o dönem yarattığı etkiden söz etmek istiyorum. Genç Werther'in Acıları, 1774 yılında Johann Wolfgang Von Goethe tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Eser, yayınlandığı dönem o kadar ilgi görmüş ki Avrupa'da adeta bir Goethe rüzgarı estirmiştir. Ne var ki o dönemde kitapla birlikte intihar vakaları da baş göstermiştir. Bu nedenle kitap Avrupa'da o dönem yasaklanmıştır. Hatta o dönem yine aynı etkiden dolayı Avrupa'da bir mavi ceket sarı pantolon furyası ( Werther gibi giyinme) başlamıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere kitap hem konu hem de anlatım tarzı olarak etkileyiciliğini kanıtlamıştır. Ki bunu yıllar geçmesine rağmen hala çok okunanlar arasında yerini almasından da anlayabiliriz. Goethe bu kitabı kaleme alırken henüz daha 25 yaşındaydı ve bu şaheseri yalnızca iki haftada tamamlamıştır. Kitabın konusuna dönecek olursak: Bir hukuk stajyeri olarak çalışan, kentin yarattığı ruhsal çöküntüden kaçarak kendini doğanın kollarına bırakan, ve Wahlheim'e yerleşen o sırada da yaşadığı her şeyi arkadaşı olan Willhelm'e yazdığı mektuplarla bizi kendi dünyasının içine alır Werther. Katıldığı bir baloda tanıştığı Lotte adındaki bayana aşık olur. Ne var ki daha sonra öğrenir ki Lotte aslında nişanlıdır. - Burada ufacık araya girmek istiyorum çünkü, kitap hakkında biraz araştırma yaptığınızda şaşırtıcı bilgilerle karşılaşıyorsunuz: Tıpkı şiirleri gibi, Werther'de de kendi yaşamından bir parça vardır Goethe'nin. 9 Haziran 1772 yılında Wetzlar'da hukuk stajını yaparken, bir arkadaşının nişanlısına (Charlotte Buff) âşık olduğu için yaşadığı duygu ve ahlak çatışmasından esinlenmiştir bu romanını yazarken. Sondaki intihar vakası ise, o sıralarda Goethe'nin arkadaşı Jerusalem'in evli bir kadına olan aşkı sonucunda kendini öldürmesi de ilham olmuştur.(Vikipedi)- Kendi içinde yaşadığı aşkın fırtınalı girdabında ruhsal çöküntüler yaşayan Werther'in aşkı karşılıksızdır çünkü toplum kuralları buna müsaade etmez. Burada da karşımıza şöyle bir soru çıkıyor: Bir erkeğin nişanlı bir kadına duyduğu aşk etik midir? Ne kadar uğraşsa da kendini bu aşkın fırtınalı girdabından kurtaramayan Werther'imiz artık çaresiz bir hastalığa yakalanmıştır. Yakalandığı bu hastalık ruhunu günden güne kemirmekte kalbini tarifsiz bir acıyla kaplamaktadır. Kitabın ilerleyen kısımlarında Werther'in dayanılmaz acılarına şahitlik edeceksiniz. Ki kitabın mektuplar halinde olması gerçeklik duygusunu da arttırmıştır. Kitabın giriş bölümünde yazarın şöyle bir notu vardır: 'Ey güzel insan, sen de onun gibi bir tutkunun esiriysen, onun acıları sana avuntu olsun, eğer yazgından veya kendi hayatından dolayı bir arkadaş bulamıyorsan, bu küçük kitap dostun olsun.' Bu devirde böyle bir dost edinmek kolay değil. Kendinizi böyle güzel bir dosttan mahrum bırakmayın derim. Keyifli okumalar:)
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150,1bin okunma