2021 13. kitabı
| İtikaf Hükümleri ve Müslüman Hayatındaki Yeri/ Abdurrezzak el-Kubeysî "Ramazan ayıyla özdeşleşen ancak diğer zamanlarda da kıymetli olmasından ötürü kaynaklarda övülen itikâf ibadeti, elinizdeki eserde her yönüyle ve hadislerin günümüze ulaşma sıhhatlerini inceleyen dirayet ilmi bakımından da inceleniyor. Böylece hem sunulan bilginin çeşitliliği hem sağlamlıklarını ortaya koyma açısından eserin konumunu güçlendirmiş oluyor." diyerek başlayan bir takdim kısmı bulunuyor kitabımızın. Bildiğimiz üzere Ramazan ayının son 10 günü itikâf günleri, hepimizin ortamı buna müsait olmasa da en azından on gün değil de bir gün yahut bir gece itikâfa niyet edelim diye, kitabı son zamanda okuyup paylaşmak istedim. İ t i k â f : Hanefiler'e göre; Mergınânî'nin el-Hidaye'deki tarifi:" Oruç ve itikâf niyeti ile mescitte kalmaktır." Zeylanî'nin Tebyinü-l- Hakaik'teki tarifi: "Oruç ve niyetle beraber mescidde ikamet etmek ve orada kalmaktır." Molla Hüsrev'in ed-Dürer'deki tarifi: " Erkeğin cemaatli bir mescidde ya da kadının evinde niyetle kalmasıdır." Haskefi'nin ed-Dürrü'l Muhtar'daki tarifi: "Erkeğin cemaatli bir mescidde ya da kadının evinin mescidinde niyetle kalmasıdır." Hanefi kitaplarından aldığımız bu dört tarifin birinci ve ikincisi aynı manadadır ve dört şeyi içermektedirler: İkamet, mescidde olma, oruç ve itikâfa niyet. Aynı zamanda bunlar itikafın en önemli rûkunleridir de... (Devamını kitaptan istifade edebilirsiniz, az da olsa alıntı bırakmak istedim.) Rabbim hakkıyla amel edenlerden ve ona layık olanlardan eylesin. Bu son on gün içinde cevher gibi gizli olan, günü bilinmeyen Kadir gecesinde bizi affedilenlerden ve seçilmişlerden kılsın. Diğer Ramazan'a erişenlerden, hayatı ve ölümü dava için olanlardan eylesin. İslam ile güzel hayat, Rabbin rızası ile nihayet bulmuş ömür, şehitler gibi tebessüm ederek Rabbine kavuşan bir beden, onun dini ile diri kalan bir ruh hayalimizdir. والحمد لله رب العالمين
İtikafAbdürrezzak el-Kubeysi · İdrak Yayınları · 202197 okunma