Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

180 syf.
·
Puan vermedi
İlk Alafranga Züppe: Felatun Bey
Ahmet Mithat 1844 yılında İstanbul’da doğmuştur. Zor bir çocukluk geçirmiş, dağınık bir eğitim hayatı olmuştur. Birçok şeyi hayatının akışı içerisinde çevresindekilerden, gezip gördüğü yerlerden öğrenmiştir. Hem Doğu hem Batı bilgisi konusunda kendini yetiştirmiş, Fransızca öğrenmiştir. Çeşitli gazetelerde yazılar yazmış; evinde kurduğu küçük
Felâtun Bey ile Râkım Efendi
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201822,6bin okunma
··
51 görüntüleme
Fëanor okurunun profil resmi
Ahmet Mithat da, tıpkı Râkım Efendi gibi, kendi kendini yetiştirmiş, hayatı zorluklarla geçmiş bir insan. Halka faydalı olma ve onları yetiştirme ve edebiyat aşkını kendi evinde basımevi yapmasından anlıyoruz; hayran kaldım doğrusu. Halk tarafından ''anlaşılmama'' olayı da, tıpkı üslupları gibi, Gogol'e benziyor. Gogol halka öykünürdü ve ''Beni anlamıyorsunuz,'' derdi, ama yine de halkı eğitmeye çabalardı. Ölü Canlar ve diğer kitapları da bu çabanın ürünüdür. Ahmet Mithat'sa halka öykünmeden halka hizmet ediyor gibi. Sürgündense sansürü tercih etmesinin sebebi de bu. Şahsen ben Ahmet Mithat'ın kıvrak zekâsını, üslubunu ve mizah yeteneğini çok sevdim; yergilerin arasına hayat felsefesini de çok hoş yerleştiriyor. Farklı konuları işlediği diğer kitapları merak ediyorum. İnceleme için teşekkür ederim, Ahmet Mithat'ın kısa biyografisi çok hoş olmuş, zihnine ve kalemine sağlık.
Yasemin okurunun profil resmi
Çok haklısın. Sen söyleyene kadar fark etmemiştim ama Ahmet Mithat Rakım Efendi'de biraz kendini anlatmış. Katkın için teşekkürler. Ahmet Mithat'ın okuyucusuyla arasında çok yakın bir ilişki var. Kitaplarını hep onların nabzını tutarak yazmış. Hatta bir alıntıda da paylaşmıştım gazetede tefrika ettiği hikayelerini rica ve tehdit üzerine değiştirdiği çok olurmuş. Yine okuyuculardan bir konuda eleştiri aldığında sonraki kitaplarında aynı şeyi yapmazmış. Hedef kitlesi romana alışık olmayan halk olduğu için onları küstürmemek için çok uğraşmış. A. H. Tanpınar kendisinin romancılığını beğenmese de halkı edebiyata ısındırması açısından Ahmet Mithat'ın hakkını teslim ediyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.