2021 35. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2021 06:52
Hastalık hastası kiralık katil Bay Y. Yarın öleceğinden emin, her yeni güne bugünün sonunda öleceğim diye başlıyor. Ancak kantçı ahlak sahibi kiralık katilimizin bir problemi var; başladığı işi bitiremeden ölmek korkusu. Bay Y. ölmeden önce son işini bitirmek için hedefini takip ederken bir yandan da edebiyat dünyasının meşhur hastalık hastalarından bahsederek kendi durumunu açıklamaya çalışmaktadır. Kimlerin adı geçmiyor ki kitapta; Moliere, Nietzsche, Proust, Voltaire, Poe, Kant vs. Hastalık Hastası Kiralık Katil okuruna farklı bir okuma serüveni sunan bir kitap. Baş karakterimiz kiralık katil ama bu bir polisiye roman değil. Baştan sona katilimizden hastalıklarını dinliyoruz ve kendi durumunun gerçekliğine kanıt olarak sunduğu edebiyat dünyasının yazarlarının, düşünürlerinin hastalıklarını. Kitabı benim için keyifli yapan ise tam olarak bu nokta. Çünkü büyük yazarların hayatlarını okumaktan her zaman keyif almışımdır. Bu kitap sayesinde bir kısmının hayatında şöyle bir dolaşmak hoşuma gitti. Beni en çok düşündüren nokta ise şu oldu; Bay Y. aslında çok yalnız bir adam ve hastalıklarına kimse inanmıyor. O da edebiyat dünyasından kendi durumunda olan yazarları kendisine bir nevi ortak seçmiş. O yazara da kimse inanmadı hastalığını kimse anlamadı diyerek kendisini teselli etmeye çalışıyor. Biz de böyle değil miyiz aslında etrafımızdaki kimse bizi anlamadığı için ruhumuzdaki sancıları kalın kalın kitapların sayfaları arasında dindirmeye çalışmıyor muyuz? Altını çizdiğimiz bir bir alıntıyı defalarca okuyarak kendimizi teselli etmeye uğraşmıyor muyuz? Peki ya en sevdiğimiz yazarlar hani tüm kitaplarını ve hayatlarını okuyup özümsediklerimiz etrafımızda bizi anlayacak kimse bulamadığımızdan edindiğimiz hayali dostlar değil mi? Farklı bir okuma süreci arayışında olanlara tavsiye edebileceğim bir kitap olarak kitaplığımda yerini aldı.
Hastalık Hastası Kiralık KatilJuan Jacinto Muñoz Rengel · Yapı Kredi Yayınları · 2021497 okunma