2020 4. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2020 12:22
"Nice kişi, salt bilgisizlikten, uyduruk kaygılara, kaba saba işlere kendini öyle kaptırır ki, yaşamın en güzel meyvelerini toplayamaz olur. Çünkü parmakları aşırı didinmekten, bu meyveleri toplayamayacak ölçüde hantaldır, titrektir. Gerçekten de çalışan insan, gün geçtikçe gerçek bir bütünlüğe vakit bulamaz olur. Başkalarıyla insanca ilişkiler için çaba harcayamaz, emeği pazarda değerini yitirir. Bir makineden başka bir şey olmaya vakti yoktur. Bilgisini böyle sık kullanan biri bilgisiz olduğunu nasıl anımsayabilir, oysa gelişmek için bunu unutmaması gerekir. Ara sıra yargılamadan önce bu adamı besleyip giydirmeli, içtenlikle aramıza almalıyız. Doğamızın en iyi nitelikleri, meyvelerin üzerindeki buğu gibidir, bunlar ancak çok özenle ele alınırsa korunabilir. Gelgelim biz ne kendimize ne de başkalarına bu ölçüde yumuşak, ince davranmayız" Bu alıntı "Walden ormanda yaşam"'ın ilk sayfalarından. Sivil itaatsizliğin öncülerinden biri olan Thoreau'nun hayatına Walden gölünün kenarına kurduğu küçük kulübeyle adım atıyoruz. Walden'da, insan yerleşkelerinden uzakta, kendi başına yaşayan Thoreau buraya geliş amacı için şunları söylüyor. "Düşüne taşına yaşamak, yaşamın yalnızca en önemli olgularıyla yüz yüze gelmek için, onun bana öğretmek zorunda olduğu şeyi öğrenip öğrenmediğimi görmek için, o güne dek yaşamadığımı ancak ölümle yüz yüze geldiğim gün keşfetmemek için ormana gittim." Thoreau, ilerleme karşıtı bir politika benimsiyor ama bu insanların felsefi ya da insanların kendi hayatlarını yükseltmek için bir ilerleme karşıtlığı değildir, aksine bunun tersini çokça kez dile getirir. Thoreau'nun karşı çıktığı ilerleme ekonomik ilerlemedir. Daha çok tüketmek için üretmeye karşı çıkar. Thoreau şimdiki tabirle "minimalist"tir. Thoreau karşıtı politika izleyen başta Amerika olmak üzere birçok dünya ülkesinin dünyanın kaynaklarını çok fazla tüketerek dünyanın geri dönüşü imkansız konumuna bakarsak Thoreau'nun görüşlerini benimsemek daha tatminkar bir hayat için gerekli olmanın yanında dünyayı kurtarmak için de bir gereklilik halini aldı. "Gerçek kültür ve insaniyet bakımından hala taşralıyız, şehirli değil. Çünkü hakikate değil, hakikatin yansımasına tapıyoruz; çünkü aslında amaç değil araç olan ticarete, üretime, tarıma ve benzerlerine özel bir düşkünlük tarafından yoldan saptırılmış ve çapsızlaştırılmış durumdayız." Thoreau'yla, büyük bir doğa severle, büyük bir filozofla, iki yıllığına Walden gölünün kenarında bir yolculuğa çıkacaksınız. Sırf betimlemelere ayrılmış onlarca sayfayla sağlamaya çalışacak Thoreau bunu.
Walden ya da Ormanda YaşamHenry David Thoreau · Biblos Yayınları · 20172,122 okunma