···Okunma: 14 Mayıs 2021 18:01 Ahmet Ümit tadında ve tarzında çok güzel bir polisye romanla karşılaştığımı en başından söylemek istiyorum. Genel kültür bilgileri, gezi bloğu şeklindeki bazı bölümleri ile okuru diri tutan çok tatlı bir eserdi.
Daha ilk otuz sayfasında sizi içerisine çekeceğini belli eden bir kitaptan bahsediyorum. Kısa kısa bölümlerden oluşması, sadece cinayeti değil ihale ve rüşvet yolsuzluğunu da ele alması hikayeyi zenginleştiren unsurlardandı.
Heyecan katsayısı, zaman ve mekan betimlemeleri, ana karakterin özel hayatındaki sorunlar, soruşturma sırasındaki psikolojisi tam kararındaydı kanımca.
Telif polisiye eserlerin birçoğunda olduğu gibi bu kitapta da ufak da olsa olağan işleyişe aykırı durumlar vardı tabi. Cinayet olayını karakol ekibinin araştırması, karakoldaki başkomiserin direkt bakanla görüşebilmesi, karakolun içerisinde sanki cinayetleri araştıran ayrı bir cinayet büro biriminin olduğuna dair bilgi verilmesi, uzmanlık alanına göre ayrılmış savcılık teşkilatında, bir savcının hem mali suç konusu olan yolsuzluğu araştırırken hem de asayiş suçu olan cinayeti araştırması gördüğüm ufak çaplı hatalardı. Ama bunların hiçbiri kitabın okunmasına ve merak unsurunu yitirmesine neden olacak yanlışlar değildi.
Bir diğer eleştiri noktası da, ana karakterimiz Murat'ın soruşturmayı sonuçlandırmak için aklına gelen yöntemlerin neredeyse hepsinde başarılı olmasına. Belki biraz daha zorlansa, bu güzel hikaye daha da ilgi çekici olabilirdi. Son olarak kitabın sonunun anlatımla değil de yapılacak operasyon ve şüpheli/şüphelilerden alınacak ifadeyle sonuçlanmasını yeğlerdim. O zaman heyecan katsayısı tavan yapabilirdi.
Her şeye rağmen, ülkemizin önemli ekonomistlerinden biri olan Mahfi Eğilmez'in ilk denemesinde çok başarılı bir polisiye eser ürettiğini söylebilirim. Hatta bu kitabın 2021 Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Roman Ödülü'nün en büyük adaylarından biri olduğunu ifade etmekte bir sakınca görmüyorum.
Yazarımızdan yeni eserler beklerken sizlere de keyifli okumlar ve iyi bayramlar diliyorum...