···Okunma: 27 Mayıs 2021 22:36 Vadideki zambak hayatımda ilk defa okuduğum ve Fransız Edebiyatı yazarları arasında önemli bir yeri olan bir Honore de Balzac kitabıdır.
Yazar bu kitapta ana fikir olarak yasak aşkı ele alsa da toplumsal yargılar, ahlak, erdemli olmak konularina fazlaca değinmiştir. Genel olarak baktığımızda yazar bu kitabıyla beni ne kadar kendine çekmiş olsa da güzel betimlemelerine rağmen uzun anlatımlarıyla yer yer sıktığını söylemeliyim.
Bu kitabı okurken gercekten bazen ilerleyemedigimi fark ettim. Bana çok durağan geldi ve fazlaca imgelere, benzetmelere, betimlemelere yer verilmişti. Bu durum akılcılığın önündeki büyük bir engeldi. Lakin genel olarak ilerleyişini sevdiğim icin sonuna kadar okudum.
Gelelim konuya;
Kitapta sorunlu, parasızlıkla mücadele eden ve ailesinden gördüğü ilgisizlik karşısında ezilen bir çocukluk geçiren Felix'in istemeye istemeye gittiği bir baloda karşılaştığı ve sadece omuzlarını görüp aşık olduğu Henriette ile olan yasak aşkını anlatıyor ve kitap Felix'in Henriette'e yazdığı etkileyici mektupla sizi selamlıyor.
Vadideki Zambakta Felix'in Henriette'e duyduğu aşk ne kadar yasak ve imkânsız aşk olsa da insanın üzerinde büyük bir etki bırakıyor. Anlatımlarıyla sıksa da konusu bakımından kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.