Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Zaman dediğimiz kavram dünyanın kendi etrafında dönmesi ile oluşan gece gündüzler ile dünyanın güneş etrafında dönmesi ile oluşan yılların birlikte ölçümüdür. Eğer dünya kendi etrafında daha hızlı dönseydi bir yılda yaşanan günlerin sayısı daha fazla olurdu. Mesela dünya kendi etrafında iki kat hızlı dönse fakat güneş etrafında aynı hızla dönmeye devam etseydi 20 yaşında olan bir insan normalde 40 yaşında olan bir insanın yaşadığı gün sayısı kadar yaşamış olurdu. Şimdi zaman üzerine yazdığım bu yazıya bir ara vereyim ve biraz beyin fırtınası yapalım. Örnekteki kişi biyolojik olarak 20 yaşında gibi genç mi yoksa 40 yaşında gibi orta yaşlı mı olurdu? Neden? ... Şimdi bu soruya cevap vermeden önce bir de şöyle düşünelim. Dünyanın kendi etrafında dönüş hızı değişmeseydi fakat dünyanın güneş etrafındaki dönüş hızı iki katına çıksaydı yani 6 ayda 1 yıl geçseydi normalde 20 yaşında olan bir insan 20 yaşında gibi genç mi yoksa 40 yaşında orta yaşlı mı olurdu? Bence her iki durumda da kişinin biyolojik yaşı değişmezdi. Neden mi? Şimdi insan ömrünü belli bir uzunluktaki ipe benzetelim ve bu insan doğduğunda ipin ucunu yakalım ve ipin tamamının normal dünya yılına göre 80 yılda yanacağını düşünelim. İpin dörtte bir yandığında ister dünya kendi etrafında iki kat hızlı dönsün ister dünya güneş etrafında iki kat hızlı dönsün yani günlerin ve yılların süreleri farklı olsun bu ipin dörtte birinin yandığı gerçeğini değiştirmeyecektir. Yani her iki durumda da kişi biyolojik olarak 20 yaşında olacaktır. Fakat kronolojik olarak yani geçen yılları düşündüğümüzde yada gün hesabı yaptığımızda karşımıza farklı rakamlar çıkar. Gördüğünüz gibi zaman izafi. Yıllar ve geçen zaman rakamların bize oynadığı bir oyun... (Devamı daha sonra gelecek inşallah)
··
3 görüntüleme
Kağan Kalava okurunun profil resmi
Einstein'in ikizler paradosku bu soruyu cevaplıyor:Einstein'e göre bu kişi biyolojik olarak 20 yaşında bir genç gibi olurdu,çünkü zaman daha hızlı aktığı için biyolojik bozulma yavaşlardı.Ama öte yandan dünya görüşü-tecrübeleri...gibi deneyimlerde aynen 20 yaşındaki bir genç gibi olurdu,çünkü toplamda dünyada 40 yaşındaki bir kişiyle kıyasla daha az deneyim yaşamış olurdu dünyada.Aslında bu soruyu YILDIZLARARASI(Interstellar) filmi de aynı şekilde cevaplıyor.O filmde de aynen daha hızlı bir hareket olan bir ortamda hareket eden astranotların yavaş yaşlandığı onlara kıyasla dünya üzerinde yaşayan insanların daha hızlı yaşlandığı vurgulanmıştır.Hız arttıkça zaman yavaşlar sonsuz hızlarda ise zaman durma noktasına girer.Ben de bir soru sorayım:Karadeliğin içinde ışığın bir kaçamayacağı bir ufuk çizgisi vardır bu nokta aşıldıktan sonra ışık bile karadelğin kütle çekiminden kaçamaz (ışık hızının bilien en büyük hız kabul ettiğimiz için onu referans aldık) İşte bu çizgiyi aşıp karadelikte bir kişi o noktadan sonra ne olur ? (o kişinin fizik şartlarından ötürü o ortamda parçalanacağanı ihmal ediyoruz) Yani o kadar güçlü bir kütlesel çekimde ve hızda zaman durur mu ? Kişinin o anda saati varsa durur mu ? zaman kavramı yok olur mu ? Hatta ek bir soru daha sorayım işi karıştırayım:O kişi oraya düştüğü için ENTROPİ artar,artan ENTROPİ ne olursa olsun her ortamda bozunma yaşatacağı için o ortamın nispeten küçük de olsa etkisi olur.Bu entropi artışını karadelik nasıl karşılar,karadelğin şartlarında bir değişme olur mu ? (Hız,Kütlesel Çekim,Yoğunluk,sıcaklık....) Eğer bir değişme olursa bu o ortamdaki zaman'a nasıl yansır ?
2 önceki yanıtı göster
Bekir İstanbul okurunun profil resmi
Evet Kağan bence de çok zor sorular sormuşsun.
Başak Otsukarcı okurunun profil resmi
Bence 20 yaşındaki gibi genç olurdu. Yaptığınız hesaplamaya göre Dünya 24 saat yerine 12 saatte bir gece-gündüz olayını yaşardı.
Bekir İstanbul okurunun profil resmi
Evet, yani 1 yıl içinde 365 gün yerine 730 gün yaşardı. Bu da O'nu daha yaşlı yapmaz mı acaba?
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.