2021 45. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2021 15:25
Tolstoy okumayı sevdiğim Rus yazarların başında geliyor ki zaten Rus Edebiyatını genel olarak seviyorum. Ancak hiçbir kitabında Tolstoy’un yaşadığı buhranı ve karamsarlığı bu kadar net okumamıştım. Bir tren yolculuğu esnasında yolcular arasında gerçekleşen sohbete; karısını öldürdükten sonra uzun yıllar hapishanede yatmış Pozdnişev adlı bir adamın katılmasıyla herkesin dikkati bir anda ona çevrilir. Onun sıradışı düşüncelerinden rahatsız olan grup, yavaşça dağılarak vagon değiştirirken, Pozdnişev kendi hikâyesini yanına oturduğu bir yolcuya anlatmaya koyulur. Pozdnişev; dilediği gibi ancak sefil bir halde yaşayan, kadınlarla istediği gibi birlikte olan ve düzenli bir hayatı olmayan genç bir adamken bu yaptıklarından biraz sıkılıp biraz da huzursuzluk hissetmeye başlayınca evlenmeye karar verir. Kendi tabiriyle daha önce birlikte olduğu kadınlardan farklı olarak aile terbiyesi almış bir kadınla evlenerek herşeyin yoluna gireceğine inansa da işler beklediği gibi gitmez. Büyük bir ihtirasla evlendiği karısıyla evlilikten hemen sonra şiddetli geçimsizlik yaşamaya başlamıştır. Öyle ki bütün konuşmaları şiddetli tartışmalara yol açmaktadır. Oldukça kıskanç bir insan haline gelen Pozdnişev'i, karısının onu kendisinin tanıştırdığı bir müzisyenle aldattığı şüphesi yiyip bitirmektedir. Nihayet bu iç kemiriş, aniden eve döndüğünde müzisyen ve karısını evlerinin oturma odasında yakalaması ve karısını bir hançer ile öldürmesi ile son bulur. Pozdnişev kadın-erkek ilişkisi, kadınların toplumdaki yeri, aile yapısı ve evlilik kavramlarını felsefi bir dille zaman zaman hiddetlenerek dile getiriyor. Eserde sıradışı fikirleri olan bir adam tarafından kadın-erkek ilişkisi yorumlanmakta; toplumdaki ahlak anlayışının değişmesi ile yaşanan sancılar gözler önüne serilmektedir.
Kreutzer SonatLev Tolstoy · Can Yayınları · 202013,6bin okunma