2021 10. kitabı
"Kıble, Allah’a yönelişi sembolize ettiğine ve Hz. Peygamber de bu amaçla Kudüs’e doğru namaz kaldığına göre Kudüs, aynı zamanda Allah’a yönelişin bir ifadesidir." Kudüs hakkında okuduğum ikinci kitap olan Kudüs ve Aksa zengin görsel içerikleriyle Mescidi Aksa'yı ve çevresini,Kudüs'ü,tüm o bereketli toprakları din,tarih, coğrafya gibi pek çok açıdan ele alan ve bunu anlaşılır bir dille aktaran bir kitaptı. Kendisi ayrıca yazarla tanışma kitabın oldu.Kendisi görsel içeriklerle desteklerken,bölümleri ayet ve hadislerle zenginleştirmiş ve biz okuyucular için başlangıç anlamında kaynak bir kitaba dönüştürmüş. Sırasıyla ilk kıblemiz,ikinci mabedimiz ve üçüncü mescidimiz olma hasebine,Mescidi Aksa'ya geniş bir çerçeveyle bakışa,Kudüs'ün üç din için kıymetine ve aynı zamanda şehirdeki önemli noktalara,Filistin meselesine ve sonundaki minik okuma parçalarına kadar dolu dolu bir eserdi. En sevdiğim kısımlardan biri kitabın yalnızca adını duyduğumuz Kubbetus Sahra'ya değil Mescidi Aksa'daki diğer yapılara ve bununla beraber Kudüs de diğer dinler için önemli sayılan merkezleri de ele alması ve bize geniş bir bakış açısı kazandırması oldu. Sevdiğim bir diğer nokta Filistin'de Peygamberle bölümünde peygamberlerin Kudüs bağlarının üzerinde durulmasıydı. Değinmek istediğim bir diğer nokta özellikle daha detaylı araştırma yapmak istediğim İsrail Güvenlik Duvarı meselesi.Bu duvar 2002 de İkinci İntifada sırasında önlem alma gerekçesiyle inşa ediliyor ve o zamandan beri genişletme çalışmaları sürüyor.Uluslararası Adalet Divanı dahi yasa dışı tanımlasa da kulak asılmıyor ve yapıyı bugün olanca büyüklüğüyle halen görmekteyiz. Kitapta Filistin de Şehirler bölümünü de çok sevdim.Hep merak ettiğim El Halil gibi,Beytülahm gibi,Eriha gibi pek çok şehri inceliyordu. Kudüs gündemi noktasında çokça belgesel izlesem ve derslere katılsam da yeniden anladım ki sayfaları hissederek ve önemli yerleri işaretleyerek yapılan okumalar sahiden bir başka oluyor. Şimdi biliyorum ki bu kitap bana hem başlangıç adımlarımda yolumu çizecek bir yardımcı oldu hem de inşallah ileride Filistine gitmek nasip olursa yanımda taşıyacağım ve rehber edineceğim bir eser olacak.
Kudüs ve AksaBünyamin Erul · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 2019352 okunma