masal tadında keyifli bir kitap
2021 16. kitabı
Yazarımızın annesi Fatma hanımın yazarımız askere gideceği gece Kürtçe anlattığı ve yazarımızın da bizlere Türkçe'ye çevirerek sunduğu destansı ayni zamanda özetleyerek çocuklarımıza anlatabileceğimiz masal tadında gibi hissettiren harika bir aşk hikayesini anlatıyor. 990-1085 tarihleri arasında Mervaniler Devleti'nin sınırları içerisinde yaşanmış dillere destan olmuş efsaneleşmiş bir aşk hikayesi. Siyah saçlı, güzel huylu ve ahlaklı Nar Tanesi ismini doğumda ebenin "beyim nartanesi gibi kizin oldu" demesiyle alır. Güzeller güzeli kızımız 7 yaşına geldiğinde annesi vefat eder. Nar Tanesi babası ile birlikte tek kalır ve kızını kimselere bırakmaz tek başına büyütür. Genç kız olduktan sonra, babası Nar Tanesi' nin de bir gün evlenip gidip, kendisinin tek kalacağını düşünerekten evlenmeye karar verir. Nar Tanesi sevinç ve olgunlukla karşılar. Lâkin üvey annesinin büyücü bir cadı olduğunu kimse bilmez. Üvey annesi babasını bir şekilde kandırır ve Nar Tanesini bilinmeyen uzak diyarlarda bıraktırır. Güzel kızın çilesi yine bitmez. Fırat Nehrinin kıyısında atı ile gelen Mervani Ülkesi'nin Sultanı Nasır oğlu Şehzade Mensur' a aşık olur ve bu aşk karşılıklı olur. Ancak bunu kıskanan Çingene Nar Tanesi' ne zarar vererek nehre atar. Tesadüf onu bulan nine şehit verdiği evlatlarının yerine koyar ve kızı gibi bağrına basar. Nar Tanesi çok inançlı ve temiz kalpli oluşundan, yasadıgı her kötü ve olumsuzluklara rağmen asla isyan etmez ve bir gün muradina erer. Bu kitabı okurken masal tadında demiştim ya, özet olarak çocuklara anlatılabilir ama yazarımız kendi yorumlarımı da eksik etmemiş ve kürtler hakkında bir çok yeni bilgi ekleyerek öğrenmemizi sağlamış. Ben çok severek ve keyif alarak okudum, Sizlere de tavsiye ederim.
Nar TanesiRecep Fırat · Arı Sanat Yayınevi · 202029 okunma