2021 90. kitabı
#okudumbitti #Mevlana #İstediğinBirŞeyOlursaBirHayırOlmazsaBinHayırAra #135sayfa #TemmuzAyı3cüKitap Selam canlar oldukça uzun bir yorum olacak gibi ancak ben mümkün olduğu kadar kısa tutmaya çalışacağım. Alıntılarla ilerleyeceğim çünkü her biri kalbime öyle dokundu ki size de dokunsun istiyorum "Okuyarak öğreneceksindir belki ama ancak aşkla anlayacaksın" Mevlana'nın Şems ile karşılaşmasından hemen sonra kütüphanede geçen konuşmadan.. "Dinlemeyenler öğrenemezler Öğrenemeyenler bilemezler Bilemeyenler olamazlar Olmanın yolu bilmekten geçer Bilmekse dinlemekle başlar" Herşeyin kolayına alıştırıldığımız şu günlerde nasılda anlamlı geliyor şu satırlar değil mi? "Sabır öyle bir iptir ki sen kopacak sanırsın, o gittikçe güçlenir. Sen bitecek sanırsın o gittikçe çoğalır" Hayat yolunda pişmek için en gerekli şeydir sabır. Emek olmadan yemek olmadığı gibi sabır olmadan da hiçbir konuda usta olamazsın. "Ey can! Doğru insan mutluluk, yanlış insan tecrübe bırakır. Hiçbir şey boşa yaşanmaz" İşte tamda bu yüzden seviyorum hatalarımı.. "Gözyaşının bile bir görevi varmış. Ardından gelecek gülümseme için temizlik yaparmış." Ben bayadır temizlik yapmıyorum vakti gelmiş sanırım. "Aşk acısı taşımayan yürek ya deliye aittir, ya ölüye" Yaşayan ölü olmak sanırım en kötüsü. "Kusur bulmak için bakma birine, bulmak için bakarsan bulursun, kusuru örtmeyi marifet edin kendine. İşte o zaman kusursuz olursun" Yani daha ne diyeyim ki. Muhteşem değil mi? "Ay doğmuyorsa yüzüne, güneş vurmuyorsa pencerene, kabahati ne güneşte ne de ayda ara. Gözlerindeki perdeyi arala" "Aynalar türlü türlüdür. Yüzünü görmek isteyen cama bakar, özünü görmek isteyen can'a bakar" Gönül gözü ile bakabilmeyi becerebilsek keşke.. Hayatın akışı içinde nasılda kapılıp gidiyor ve kalp gözümüzü kapatıp hırslarımuzın esiri oluyoruz değil mi "Ey gönül, ille de birini seveceksen dışını değil içini seveceksin. Gördüğünü herkes sever ama sen asıl görmediklerini seveceksin. Sözde değil özde aşk istiyorsan elbet tene değil cana değeceksin" Yoruma gerek yok sanırım. Mevlana ve Şems'i daha önce Elif Şafak Aşk kitabında okumuş o hayranlıkla araştırırken Aşkın gözyaşları serisini öğrenmiştim. Tabiki aldım hepsini ve okudum. Ama şunu söylemeliyim ki bu kitap hepsinden çok daha etkikeyici. Tavsiye ederim.
Mevlana - İstediğin Bir Şey Olursa Bir Hayır Olmazsa Bin Hayır AraHakan Mengüç · Destek Yayınları · 20223,721 okunma