Puan vermedi·320 syf.····Okunma: 11 Temmuz 2021 11:22 Doğan Cüceloğlu’nun okuduğum ilk kitabı oldu. Kendisi çok zor zamanlar geçirmiş ama mücadelesiyle hayata tutunmayı başarmış ve Türk toplumuna faydalı olmayı, onları geliştirmeyi amaçlamış bir aydın. Kitapta özellikle toplum üzerinde yapmış olduğu tespitleri çok beğendim. Genel olarak 2 tür toplumdan - veya buna kültür de diyebiliriz - bahsediyor. Denetime dayalı korku kültürü ve gelişmeye dayalı sevgi kültürü. Bu konuda yapmış olduğu tespitler oldukça anlamlı. Denetime dayalı korku kültüründe kişilerin değerinin toplumsal hiyerarşiye göre olduğunu söyler ve burada dış tanıklık önemlidir. Gelişime dayalı sevgi kültüründe ise iç tanıklık önemlidir ve kişinin kendi gözlemleyen bilinciyle olayları vicdana, değerlere odaklanarak değerlendirmesi vardır.
1-2 ay sonra tekrar okuyup daha fazla istifade etmeyi planladığım bir kitap. Kitapta birçok kaynağa da zaman zaman referanslar verilmiş. Erich Fromm’un “Sahip Olmak ya da Olmak” isimli kitabı da Doğan Hocanın önerisiyle okumayı düşündüğüm kitaplardan biri oldu.