Hızlı biten bir kitap olduğunu söylemeliyim.
Rainbow Rowell'ın kalemiyle ilk defa bu kitapta tanıştım ve çok beğendiğimi söyleyemem. Evet fazlasıyla akıcıydı fakat fazlasıyla da basitti ve fantastik kitaplar da biraz daha ağır bir dil okumayı sevdiğimden mütevellit pek bana hitap etmedi.
Kitap bir uyarlama; Harry Potter uyarlaması.
Büyücülerin, vampirlerin, goblinlerin, perilerin ve daha fazlasının olduğu fantastik bir dünya...
Ortada bir kehânet var ve bir de seçilmiş kişi; bu yönden oldukça klişe gelebilir, lakin kitabın sonlarına doğru durumların değiştiğini ve daha karmaşık bir hal aldığını söyleyebilirim.
Karakterler tatlıydı; Simon'ın sürekli kılıcına atılması ve bir şeyler yemeden duramaması; Baz'ın Simon'a âşık olup da bulduğu her fırsatta onun sinirine dokunmaya- Hatta bazen öldürmeye ve yaralamaya- çalışması; Penelope'nin çok bilmişlikleri ve Agatha'nın "Klişe bir hikâyedeki klişe baş karakterin klişe kız arkadaşı olmayacağım!" tadındaki ibareleri ve davranışları gayet hoştu. Bazen fazlasıyla çocukça davrandıklarını hissedebiliyordunuz fakat rahatsız etti mi?
Kesinlikle hayır.
Simon ve Baz'a gelecek olursak: Beni heyecanlandıran bir çift olduğunu söylemeliyim lakin kalbimi en çok pır pır ettiren Simon'dan ziyade Baz'ın davranışlarıydı. Zira Simon'ın, Baz ile öpüşmeden- Baz'ı öpmeden- önce ondan hoşlandığına yahut etkilendiğine dair en ufak bir emare yoktu kitapta. "Artık şu sahnenin zamanı geldi, hemen araya sıkıştırıvereyim." kıvamında bir sahne olmuştu. Özellikle Simon'ın kitabın sonunda dahi eşcinsel olup olmadığına karar verememesi biraz canımı sıktı.
Baz'ın Simon'a karşı beslediği hisleri dizginlemeye çalışması ve özellikle de Asalaklar tarafından kaçırılıp bir tabutun içine hapsedildiğinde onu ayakta tutan şeyin Simon olması yüzümde büyükçe bir gülümseme yeşerten kısımlardı.
Agatha karakterini farklı bulsam da kitapta ki en gereksiz karakterlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Sanki varlığının tek amacı sızlanıp durmaktı.
Nedendir bilmem ama "Savaş!" dediğimizde aklımda canlanan şey devasa bir kaostan azı değil ve kitapta böyle bir kaos yoktu. Keşke yazar savaş sahnesine biraz daha önem verip okuyucu daha fazla heyecanlandıracak bir sahne yazsaydı. Beklentilerimi karşılamadığını söyleyebilirim.
Sonu makuldu lakin çok etkileyici değildi.
Genel olarak baktığımızda kitap beni içine çekmeyi ve heyecanlandırmayı başardı. Sevdiğimi söyleyebilirim.
Eğer Harry Potter tadında bir şeyler arıyorsanız bu kitabı size öneririm. LGBTI+ olduğunu da söyleyeyim.
Alıp okuduğunuz da pişman olmayacağınız bir kitap.