·102 syf.····Okunma: 19 Temmuz 2021 15:49 Bu kitap için popüler olan olumsuz inceleme yazısı çoğu kimseyi şaşırtmış olabilir. Beni şaşırtmadı. Çünkü bilinen bir şeydir ki nicel artış niteliği zayıflatır. Havuz büyüdükçe marifet sahiplerini ayırt zorlaşır. İdeolojik yapının temelinde de bu vardır. Herkes konuşabilir, görüş belirtebilir. Doğru yanlış mühim değil. Bu dezavantajdır. Fakat aynı zamanda kimin neyi beğendiğinden, takip ettiğinden oluşan muazzam bir elek meydana gelir. Bu noktada dezavantaj biter avantaj kısmı başlar. İnsan tanımak onunla temas etmeye gerek duymadan sağlanmış olur. İşiniz kolaylaşır. Beni şaşırtmadı dedim ancak ben onları şaşırtacağım. Zira Türk Edebiyatının en iyi hikaye yazarlarından biri olmasının yanı sıra Türk öykücülüğünün öncü ismi Sait Faik için lügatinde bin kelime olmayan gençlerin etkileşim uğruna ağızlarını yaya yaya konuşmalarından hallice inceleme paylaşması... Tek kelime ile komik. Son Kuşlar, benim için Mahalle Kahvesi’nden sonra içerisinde hala aşılamamış hikayeler barındıran bir şaheserdir. Özellikle Haritada Bir Nokta, Pay, Dondurmacı Çırağı öyküleriyle Sait Faik hayatı en sahici yönleriyle kağıda aksettirebilmeyi başarmış “Korentli Bir Hikaye ve Kırlangıç Yuvasındaki Kadın” öyküleriyle kendi tekniğinin sınırları dışına çıkarak türün genişlemesine imkân tanımıştır.
Hikâyelerin yazıldığı dönem Türkçesi göz önüne alındığında berrak ve yalın bir dil kullanıldığı anlaşılır. Balıkçılık, adalar ve İstanbul hayatına dair fikri olmayan kimseler için -bir günde bitirdikleri Beyza Alkoç kitaplarına kıyasla- ağır ilerler Sait Faik öyküleri. Tam bu noktada Sait Faik tedrisatı başlar. Ağır ilerler, okuru zorlar, dikkat ister, zihin ve kelime dünyasını genişletir. Nihayetinde kitap bitirmenin havasına değil “nasıl bir kitap okuduğumu en iyi şekilde anlatabilmek isterdim” şaşkınlığına düçar bırakır insanı. Keyifli okumalar.