Puan vermedi·356 syf.··Beğendi
···Okunma: 23 Temmuz 2021 16:42 Temelleri Erdebil’de Şeyh Safiyüddin Safi tarafından atılan Safevilik hareketi, bir devlet yapılanması haline gelene kadar bulunduğu bölgenin siyasi çekişmelerinin içinde yer almaktan kurtulamamıştır. İlkönce Karakoyunlular, daha sonra da Akkoyunlular tarafından bir tehdit unsuru olarak görülen Safevi liderleri ya sürgüne gönderilmiş ya da öldürülmüşlerdir. Aynı zamanda Akkoyunlu Uzun Hasan’ın da torunu olan Şah İsmail, henüz 6 yaşındayken kardeşi Şah Ali’den tacı almış ve uzun bir gizlenme dönemine girmiştir. Akkoyunlu Rüstem Bey, Şah Ali’nin kardeşleri İsmail ve İbrahim’i öldürmek istemiş ancak bütün kovalamacaya rağmen başarıya ulaşamamıştır. İsmail, Lahican sufileri tarafından korunup, büyüyene kadar onlardan eğitim almıştır. Daha sonraki yıllarda siyasi gücünü artıran İsmail, önce Azerbeycan’ı ele geçirmiş, daha sonra da 1501 yılında Tebriz’e girmiştir. Böylece Safevi Devleti resmen kurulmuştur.
Kitabın ilerleyen bölümünde Şah İsmail’in güçlenmesi ve fetihleri, Osmanlı Devleti ile yapılan Çaldıran Savaşı, bu savaştan sonra ortaya çıkan Taçlu Hanım meselesi, Çaldıran Savaşından sonra Osmanlı-Safevi ilişkileri, Yavuz Sultan Selim’in Safevi ve Mısır’a yaptığı seferler, Şah İsmail’den sonra yaşanan gelişmeler anlatılmaktadır.