Puan vermedi·216 syf.····Okunma: 03 Temmuz 2021 22:18 Temmuz ayının ilk kitabı Langeais Düşesi oldu. Onüçler üçlemesinin de ikinci kitabı aynı zamanda Balzac'ın İnsanlık Komedyası"nın "Töre İncelemeleri" / "Paris Yaşamından Sahneler" başlığı altında yer alan eserlerindendendir.
Kısaca konusuna değinirsem, Balzac, imkansız ama görece güzel bir aşk hikayesini kaleme almış. Evli bir düşes ve Napolyon'un başarılı bir generali. Bu kez aşkın intikamına tüm şiddetiyle tanık ediyor bizi yazar.
Ama dikkatimi çeken ayrıntılardan birini de buraya not edeceğim. Eğer Balzac okuyorsanız, esas hikayeye kitabın ortalarından itibaren ulaşıyorsunuz, belki de bana öyle geliyor, belki her eserinde böyle değildir, okuyup göreceğim. Langeais Düşesi'nde de aynısı oldu sayfalar dolusu Fransa, Paris, aristokrasi ayrıntılarından sonra sadede geldik. Sonrası da su gibi aktı gitti zaten.
Balzac'ın eserlerini yazılış sırasına göre okuduğumuz için anlatımdaki farkı da görme imkanı oluyor tabi, kahramanlarının duygu durumlarını, hissiyatlarını oldukça yalın bir şekilde okuruna yansıtabilen Balzac bu romanda da bana göre çok başarılıydı.
Onüçler üçlemesi "Altın Gözlü Kız" eseriyle son bulacak. Onu da bu ay okuma imkanı bulurum belki.
Goriot Baba, Vadideki Zambak hepimizin bir şekilde erken yaşlarda, okuduğumuz Balzac'ın en çok bilinen eserleri. Ama dilimize çevrilmiş o kadar çok eseri var ki, ben şu ana kadar sekiz tanesini okudum ve önümde daha yirmiye yakın eseri var.
Bunu da mini bir not olarak iletmiş olayım.
Herkese keyifli okumalar
#langeaisdüşesi #balzac #kırmızıkediyayınları
#çevirmen #ayselbora #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #temmuzokumalarım #kadıköyokumalarım #külliyatokumalarım #fransızedebiyatı