Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

"Hepimiz Robinson Crusoe hakkında bir şeyler duymuş veya okumuşsunuzdur. Ne zaman okudunuz? Çocukken Robinson'un hayat hikayesi küçük çocuklara eğlence malzemesi yapıldı. Halbuki bu hikaye kudretli olmak isteyen halklar için bilgelik, bir ders kitabıdır."
Beyaz Zambaklar Ülkesi
Beyaz Zambaklar Ülkesi
(s.163) Gerçekten de birçoğumuz için bu roman küçükken okuduğumuz eglenceli bir macera romanı idi, öyle değil mi? Hangimiz bu romanı bitirdiğimizde onu " bir bilgelik, bir ders kitabı" olarak değerlendirdik?
Beyaz Zambaklar Ülkesi
Beyaz Zambaklar Ülkesi
'nde bir profesör "Gasp Edilmiş Kitap" konulu konferansında Robinson Crusoe hakkında şunları söylüyor: "Robinson Crusoe dünyadaki en büyük kahramandır. Tüm kahramanların kahramanıdır. Romullar, Sezarlardan ve Napolyonlardan üstün bir kahramandır. Robinson uygarlık gayretinin kahramanıdır. Yılmayan iyi niyetin ve iradenin canlı örneğidir." (s.164) ve devamında: "İnsanın yeryüzünün ve yeryüzündeki hayatın efendisi olduğunu öğretiyor Robinson. Ve bunu sözlerle değil, kendi hayatıyla öğretiyor. İnsan, insanın dehası, iyi niyeti ve bilge aklı tabiatın bütün güçlerinden daha güçlüdür." (s.165) Hasılı bu konuşmasında profesör gençlere; "Bataklıklar Ülkesi" Finlandiya'nın, Robinson Crusoe'lara ihtiyacı olduğunu, onlara tıpkı Robinson gibi "Hayat Kurucuları" olmalarını, "Robinson'u gözünüzün önüne getirin, hayata ve çevrenize karşı yaklaşımınızı düşünün." diyerek salık veriyor. Açıkçası
Beyaz Zambaklar Ülkesi
Beyaz Zambaklar Ülkesi
, düşün dünyamı zenginleştiren bir kitap oldu. Atamız'ın askerî okul müfredatlarına koydurduğu bu kitabı hepimizin okuması ve içselleştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Robinson Crusoe'nun kitaplığımda çocukken okuduğum Türkçe versiyonu ve Bükreş'te bir sahaftan aldığım Fransızca versiyonu var. Bu defa Fransızca versiyonunu okuyarak Robinson'u, zihnimdeki "Hayat Kurucusu" şemasına yerleştireceğim.
·
101 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.