2021 25. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2021 07:37
Milli mücadele dönemi komutanlarından doğu cephesi kahramanı Kazım Karabekir paşanın anılarının derlendiği çok güzel bir kitap. Öyle ilginç şeyler okuyacaksınız ki gözlerinize inanamayacaksınız. Verdiği bilgilerin doğruluğunu yanlışlığını bilemiyorum ama o kadar değişik iddalar varki çok şaşıracaksanız. Doğruluğu veya yanlışlığını tartışmadan aşağıdaki başlıkları okuyacaksınız kitapta. Doğruluğunu araştırmak bizlere kalıyor. Tarafsızca okumakta fayda var. -Mustafa Kemal’in Amerikan mandalığı için görüşmek istediği,rus mandası altına girmeyi düşündüğünü fakat Kazım Karabekir’in bu düşünceden onu uzaklaştırdığını okuyacaksınız. -Mustafa Kamal’in Balıkesirde camide hutbe okuyarak islam dinine ne kadar önem verdiğini anlattıktan sonra bir gecede habersiz bir şekilde hilafeti nasıl kaldırdığını anlatıyor. -Mustafa Kemal’in aslında hilafeti de kendi üzerine almak için çok çalıştığı ama toplum baskısı yüzünden bunu başaramadığı,başaramayınca da kaldırma yolunu seçtiğini anlatıyor. -Cumhuriyet’in bir gecede kimsenin haberi olmadan nasıl ilan edildiğini anlatıyor. -Milli mücadelende sonra birçok kahramanın isminin silinip tüm mücadele Mustafa Kemal,İsmet İnönü ve Fevİ Çakmak etrafında şekillendirildiği ve kendisinin doğu cephesinde yaptığı işlerin görmezden gelindiğini bir nevai itibarsızlaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatıyor. -Lozanda masada İsmet İnenönü’nün alamadığı Musul için sonrasında Kazım Karabekir’e baskı yapılarak askerle girmesi istendiği fakat bunun bu zamanda askeri olarak mümkün olmadığını İngiltere’nin bu durumda tüm ülkeye savaş açacağını ve ülkenin daha kurulamadan yıkılacağını,masada almamız gereken yerleri artık savaşarak almamızın mümkün olmadığını anlatıyor. Bunun gibi birçok ilginç başlıklar var.
Paşaların KavgasıKazım Karabekir · Truva Yayınları · 2023333 okunma