···Okunma: 07 Ağustos 2021 18:35 Charlie, otuz iki yaşında doğuştan normalin altında bir zeka seviyesine sahip. Charlie'nin tek isteği diğer insanlar gibi olmak. Daha önce sadece deney hayvanlarında denenen bir ameliyat oluyor Charlie. Zeka seviyesi normale daha sonrada normalden çok daha yüksek bir zeka seviyesine sahip oluyor. Olay örgüsü bundan daha detaylı, fakat ben kitabın esas aldığı diğer konulara değineceğim.
Charlie düşük bir zeka seviyesine sahipken, insanlar onu sevmediler. Hep onu küçük gördüler. O kendilerine denk olmadığı için onu bir arkadaş olarak görmediler. Onlardan daha üstün bir zekaya sahip olduğundaysa, bir geri zekalının nasıl kendilerinden daha bilgin ve zeki bir kişi olabileceğini gururlarına yediremediler. Oysa bir insanı olduğu gibi kabullenmek bu kadar zor olmamalıydı. Charlie'yi psikolojik çıkmaza sürükleyen onlardı. Peki ondan nefret etmelerinin sebebi neydi? Charlie'yle kitabın başından sonuna kadar, onunla birlikte düşünmek, farklı bir tecrübe. Zorlu ve acı verici bu mücadelede anladığım, normalin altında bir zeka seviyesine sahip olabilirsiniz, bir dahi de olabilirsiniz. Ama insanların sizden nefret etmesinin sizin zeka seviyeniz değil, onların nefreti tamamen anlamsız, onlar farklı olandan rahatsız oluyorlar.
Bu kitapla tanışmak güzeldi. Oldukça düşündürücü, yazarın üslubuysa akıcı ve oldukça pürüzsüz. Herkesin birer insan olduğunu anlatan güzel bir roman.