2021 2. kitabı
Yazarın daha ilk sayfadan başkarakterin hastalık sonucu öldüğünü anlatması aslında kitabın sonunu merak etmemizi engelleyerek devamında verilmek istenen hayattaki her şeyin yalan olduğu ve tek gerçeğin ölüm olduğu ve buna göre yaşamamız gerektiği mesajını daha iyi anlamamızı sağlıyor. İvan ilyiç mesleği ve kişiliğiyle toplumda saygı görmeyi, statükoda yükselmeyi seven, davranışlarını buna göre ayarlayan, çok gelirinin olmamasına rağmen lükse düşkün olmakla beraber kendini zengin göstermeyi önemseyen bir karakter. Kitapta ivan’ın ölümünün haberini alan sahte dostlarının yalandan üzülerek hemen görevde yükselmek hayalleri kurmaları ve oyun zevklerinden bir gün olsun vazgeçmemeleri, ailesinin riyakarlığı, hastalığın insanı ne kadar aciz bıraktığı ve hastalık durumunda ivanın ilgiye(sevgiye) ihtiyaç duyduğu bu müşkül durumunda bile gururu nedeniyle bunu dile getirememesi, mesleklerinde duygudan yoksun makineleşmiş insanları ve hastalık psikolojini çok iyi anlatmış Tolstoy. Yazarın okuduğum ilk eseriydi ve çok beğendim .
İvan İlyiç'in ÖlümüLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202261,1bin okunma