Puan vermedi·115 syf.···Okunma: 11 Ağustos 2021 14:06 Bu kitabı okumadan önce; Ego, Süper ego ve İd’in ne olduğunu araştırmanızı öneririm.
S. Freud bu kitabında insanların ilk korkularının nasıl oluştuğunu ve buna sebep olan belirtileri bize sunuyor. Kitap profesyonel biri tarafından çevirisi yapılmadığı için , akıcılık yönünden pek hoşuma gitmedi azap gibi bir şeydi ittire kaktıra okudum doğrusu. İnsan yavrusu, hayvanlardan daha az gelişmiş olarak dünyaya gelir. (Bence en orospu çocuğu canlı da insandır.) Freud kitapta temel olarak üç kavram üzerinden ilerliyor. Bu kavramların nasıl ortaya çıktığı ve birbirleriyle bağlantılarına çalışıyor. İlk olarak çocukluk korkuları, fobiler, nevrotik korkuların ortaya çıkışında id, ego ve süperego'nun nasıl etkili olduğunu görüyoruz. Freud aslında kesin-kati kanıtlardan çok varsayımlarda bulunuyor.(Ki bu çok normal sonuçta psikoloji den bahsediyoruz.) Yazdığı her şey gelişime açık şeyler sonuçta psikoloji durağan bir şey değildir demi ?Ayrıca her şeyde olduğu gibi, burada da gene ‘Cinsellikle Temellendirme’ var. Hepsini Libidoya, Ödipus Kompleksine bağlamasına şaşırdık mı ? Tabii ki de hayır. Birçok durum, psikolojik problem, nevrozların cinsel dürtülerle ilgisi olabilir. Ama sonuç olmaması gerekiyor. Gene de ne dersek diyelim, Psikoloji alanında, psikanaliz alanında ne kadar önemli bir isim olduğunu anlatmama gerek yok ki bu adam bu bilimin kilometre taşlarından biri desek yanlış olmaz. Kitap da sevdiğim alıntılardan birisi de şuydu; Karanlıkta yürürken şarkı söyleyen kişi korkaklığını saklar ; ama bu sebeple asla daha iyi göremez.
Bu kitap okunur mu ? Kesinlikle evet diyemem ama neden olmasın ? Saçma sapan selüloz israfları yerine bunu okumak elbette daha mantıklı ve uzun vadede bir çok şey katabilecek bir kitap.