Puan vermedi·342 syf.····Okunma: 19 Ağustos 2021 01:11 Biyografi okumayalı o kadar uzun zaman olmuş ki yaşadığını bildiğim bir insanın hayatını tüm detaylarıyla incelemek ruhuma ilaç gibi geldi. Yeni bir sürü bilgi ile dolduğumu hissediyorum ve bu beni gece uyumayacak kadar heyecanlandırıyor.
Osman Hamdi'yi hepimiz o meşhur eseri Kaplumbağa Terbiyecisi ile tanıyoruz. Açıkçası benim için daha fazlası değildi bu kitabı okuyana kadar. Mesela Osmanlı'nın bütün o katı tutumuna rağmen modernleşme yolunda ne büyük adımlar attığını bilmiyordum. Eğitimli bir babanın oğlu olduğunu da bilmiyordum. Sanat aşkı ile yanıp tutuşurken aynı zamanda birçok devlet görevinde bulunduğunu da... Kitapta tüm bunlar gibi daha bir sürü bilgi var.
Aynı zamanda dönemin siyasi durumları da kitapta çok net ve ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. Osman Hamdi'yi daha iyi anlayalım diye nasıl bir toplum kuralları ve düzen içerisinde yaşadığını da detaylı bir şekilde anlatmış yazar.
Kitap her ne kadar bilgi üzerine bilgi de verse o kadar roman gibiydi ki asla sıkmadı, bunaltmadı. Şahane kelimesi şekil alabilse tıpkı bu kitap gibi olurdu. Yazarını tebrik etmek lazım bu konuda.
Kitapta beni en çok şaşırtan Osman Hamdi'nin babası oldu. Ben o dönemi baz alarak dediğim dedik çaldığım düdük bir baba beklerken şapkadan tavşan çıktı ve adamcağız ılımlı ve çocuklarına kıymet veren bir adam çıktı.
Osman Hamdi her ne kadar aydın bir abimiz olsa da kitapta bir ara beni sinir etti. Ah be erkek milleti bir kere şaşırt bizi (erkek takipçilerden linç yeme keyfisi) dedim okurken. Ne yaptı dediğinizi duyar gibiyim ama asla söylemem. Alın okuyun ve okutun aşklarım.