@arafta.bir.okur
2021 48. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2021 21:18
Salman Rushdie, insanlığın masallara, büyüye ve efsanelere son bir güç ve hevesle sarıldığı 15. ve 16. yüzyılları seçmiş romanının zamanı için. Aynı anda hem gerçek hem de külliyen yalan olan Vespucci’nin çok, pekçok katmanlı hikayesi aracılığıyla Babür İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na, Rönesans Floransası’ndan Amerika’ya, yeni dünyaya uzanıyor bu tarihi-büyülü gerçekçi romanında. Gerçekler erkeklere, yalanlar ve rüyalar ise daha çok kadınlara ait bu romanda. Ve eğer yalan ve rüyanın içinde bir erkek varsa, tuhaf bir şekilde kadınsı özellikleri olan bir erkek oluyor bu ancak. Tıpkı hayalinde yarattığı bir kadına can veren, büyüye inanan Ekber’le, gözünü kırpmadan adam öldüren ancak bütün bunları yaparken uğursuzluktan korunmak için bedeninin çeşitli yerlerini lale dövmeleriyle bezeyen büyük savaşçı Argalia’nın kadını andıran fiziksel özellikleri gibi. Peki ama neden? Rushdie belki çok da farkında olmadan yapıyor bunu. Romana adını veren Floransa Büyücüsü Kara Göz bile karakter olarak damgasını vuramıyor hikayeye, gözümüzün önünde güzel bir büyücü dilberden öteye giden herhangi bir görüntü belirmiyor. Roman boyunca Vespucci’nin hikayesinin sonuna saklanan büyük sırrın, bizi bir ana tanrıça figürüne götüreceğini umuyor, zannediyor ancak muradımıza eremiyoruz. “Floransalı Büyücü”nün güçlü kadınları, sözde kalıyor, varlıklarını ancak erkek kahramanlar aracılığıyla tamamlayıp devam ettirebiliyorlar Gelelim Vespucci’nin sıradışı, masalsı hikayesine… Vespucci’nin hayatını kurtaracak hikayenin kahramanı Ekber’in büyükbabasının kardeşi, kayıp Babür prensesi, Qara Koz, yani Kara Göz; en can alıcı yeri ise Vespucci’nin, kendi kaderi üzerinde söz sahibi olmak isteyen bu sıradışı kadın; büyücü Babür prensesi Kara Göz üzerinden Ekber’le akraba olduklarını iddia ettiği bölüm bu tarzda kitapları sevenlere tavsiye ediyorum #2021'deki 42.kitabım #ademinkitapları #okuyantosbikler #okuyantosbiklerİstanbulgrubu #salmanrushdie #floransabüyücüsü
Seçilmiş Tosbikler İstanbul Grubu
Floransa BüyücüsüSalman Rushdie · Can Yayınları · 2024766 okunma