Dünya Haykırıyor Sadece Biz Duymuyoruz
2021 41. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2021 07:12
Hepimiz Fransız İhtilali'nin iyi yönlerini öğreniriz çünkü eğitim sistemimizde üniversiteye kadar ayrıntılı anlatılmaz. Bu kitap Fransız İhtilali'nin özetidir. Kitabın içinde kitap okuyoruz. Kitapta aşk, acı, sefalet, tarih... Her şey bir arada. Uzun bir kitap gibi görünüyor ama aldırış etmeyin çünkü sizi alıp götürüyor. Bence hiçbir sefalet böyle anlatılamazdı. Artı parantez açmak istediğim bir nokta kitabın yazım dili kadar çevirisi de iyi o kadar iyi çevrilmiş ki Türkçe bir kitaptan bile daha kolay okunuyor ayrıca dünyanın en uzun cümlesi Sefiller'in içerisinde bu cumle 824 kelimeden oluşuyor. Çevirmenin başarısının kanıtıdır. Kitabın konusuna gelince Jean Waljen adlı bir karakterimiz var. Bu adam ablasıyla yaşıyor ona ve çocuklarına bakıyor. Bir gün yetişemiyor ve hırsızlık yapıyor. Adama kürek mahkumuyeti cezası veriliyor. Adama hapishane giriyor ama hemen kaçıyor. Kitabımız burda başlıyor. Bu kitapta Jean Waljen'in vicdanın, Cosette'nin aşkını, Mairus'un aşkının seslerini duyacaksınız. Bu kitapta tüm dünyayı duyacaksınız. Geçmişte yazılmış bir eser ama geleceğe de ayna tutuyor. Çünkü hâlen daha dünya iyileşmedi. Güçlü güçsüz gösterileri hâlâ devam ediyor. Sefalet hâlen var hiçbir zamanda bitmeyecek. Çünkü diğerleri çabalarken bazıları daha fazlasını istiyor. Bu kitapta Jean Waljen'in vicdanın haykırışını duyarken içinizden dünya haykırıyor ama biz duymuyoruz diyeceksiniz. Ben bunu her zaman Van Gogh'un kulağını kesmesine benzetirim . Belki dünyayı duymamak istediği için yaptı belki de insanları. Bu kitabı okuduktan sonra işte bu soruya cevap bulabilirsiniz.
Sefiller (2 Cilt Takım)Victor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025105,2bin okunma