Puan vermedi·420 syf.··Beğendi
···Okunma: 26 Ağustos 2021 04:51 Özellikle filmiyle ülkemizde bilinen o mâlum manga. Başından sonunun son kısmından bir öncesine kadar hiç çizgisini bozmadan ilerlemeyi başarıyor. Eserdeki olaylar film versiyonuna ziyade çok daha psikolojik olan ve somut olmayan bir sebeplendirmeyle karşımıza çıkıyor. Bu bir yandan filmdeki yaşananların çok da manalı olmadığını hissettiriyor, bir yandan ise tam tersini hissettiriyor. Bunun birçok sebebi var tabi... Öncelikle film versiyonundaki aksiyonun ve şiddetin zerresi yok bu eserde. Aynı şekilde filmdeki cinsel açıdan sert tutumun da zerresi yok. Anlatmak istediğini kendi tarzıyla villain ekseninden uzaklaşmadan anlatıyor ve net ile anlaşılır olduğu halde verdiği tatminin kesinlikle tartışmaya açık olduğu bir son bırakıyor. Oldboy filmi özellikle sonunun sertliğiyle bilinirken mangasında bu tarz bir yaklaşım sanırım basite kaçma olarak görülmüş ve nispeten daha ironik bir seviyede basit bir nedensellik kurularak sonlandırılmış. Nitekim bitiş sekansı dışında birçok farklılık olsa da birçok benzerlik de var ikisi arasında.
Estetik açıdan bakmak gerekirse göze çarpması gerektiği için göze çarpanlar dışında göze çarpmayan çizimlere sahip olan, fotorealizmin dibine kadar var olduğu bir eser bu. Çizimlerini ben sevdim ve takdir ettim.
Her ne kadar sevmiş olsam da direkt önerdiğim o eserlerin arasında kendini bulamadı. Ben her ne kadar sonunu beğensem de beğenmeyenlere karşı savunacak çok fazla argümanım olmaz.