Puan vermedi·143 syf.··Beğendi
· "Nar Zamanı"
Ayvalık'ta yaşayan ve çalışan Hacer Dikduran, Facebook aracılığı ile tanıdığım edebiyata gönül vermiş , hem okuyan hem yazan bir öğretmen. İlk şiir kitabı “Nar Zamanı”nı yayınladığını Face'de heyecanını saklamadan duyurmuştu.
Daha sonra Ayvalık Kitap Fuarında yüz yüze tanışmış, sohbet ettik. Kendisine ahşap yakma çalışmalarının sergileneceği resim sergisinin açılışına katılma sözü vererek vedalaştık. Orhan Peker Sanat Galerisi'ndeki sergide görüştüğümüzde “Nar Zamanı”nı bana armağan etti.
Şiire, benim ilk göz ağrım özel bir ilgi duyarım. O nedenle eve gelince ilk işim “Nar Zamanı”nda gezinmek oldu. Hacer Öğretmen, kitaba yazdığı önsözde, kendi yaşamını ve edebiyatla olan ilişkisini, yazma tutkusunu, hoş bir masal diliyle anlatmış. Okuyunca ilgim ve merakım daha çok arttı.
Okuduğum şiirler sıradan bir şiir tutkunun çala kalem karaladığı, ünlü şairlere özenerek yazılmış metinler değildi. Tam aksine, şiir geleneğimizi, birikimimi bilen bir tarafından emek emek yazılmış dizeler ile karşı karşıya idim. İşin kolayına kaçmadan, çeşitli biçimleri başarılı bir şekilde deneyen ve kendi sesini (üslubunu) bulmaya çalışan bir “şair adayı”nın titiz söz işçiliği göze çarpıyordu.
Kitapta yer alan 100 den fazla şiirlerin bazılarından seçtiğim birkaç tadımlık alıntı:
“Gel Ayvalık ol
Fesleğen kokulu dar sokaklarda
Her yol ağzı denize çıkan
Zeytin ağaçlarının bereketinde
Geride kalan ne varsa
süzülüyor ellerimden...
Ürperiyor sözcüklerim.
( Konuk, s.62(
“Seni yitirdiğim masal hangisiydi?
Ne zaman başladı özlemle aşinalığım?
İçi boş bir parantez hayatım
...
Seni yitirdiğim şiir hangisiydi?
Ayrılık mı, aşk mı, hasret mi?
İçimi acıtan mesafeler mi?
(Yitirilen, s. 64)
“Bir serzeniş küllenir dilimde
Gül yaprakları uçuşurken,
Kuş kanadında umutlarım,
Serin, yorgun mısralarım.
(Yorgun, s. 120)
Fark edileceği gibi Hacer, bir “Öz Türkçe tutkunu” değil, şiirlerinde eski Türkçe kelimeleri kullanmaktan kaçınmıyor. Bence bu onun şiir sözlüğünü daha zengin kılıyor. Aynı şekilde şair olarak kendini belli bir biçime ya da geleneğe de dayandırmak istemiyor, kendi biçimini, dilini kurmaya çalışıyor.
Ben, özellikle şiir üzerine yargıda bulunmaktan sakınırım. Ancak “Nar Zamanı” bana göre bir ilk kitap olarak oldukça başarılı. Hacer Dikduran'ı tebrik ediyor, kitabın hak ettiği ilgiyi görmesini diliyorum.
Ayvalık, 30 Ağustos 2021
Mevlüt Asar