Puan vermedi·216 syf.····Okunma: 01 Eylül 2021 08:45 Kitap, Maalouf'un eserlerinde sıklıkla hissettiğim hüznü ve aşina olduğum yolculuk hikâyesini barındırmıyor. Akıcı bir dil ile yazılmış olan eserde yaşananların büyük bir bölümü adada geçiyor. Bir elin parmağını geçmeyecek sayıda olan ada sakinlerinin insanlardan uzak oluş nedenleri birbirinden farklı olsa da kendilerine kurdukları bu gerçek olamayacak dünyadan olanları izleme halleri ortak. "Sonuçta insan gerçekten neye ihtiyaç duyar ? Sağlığı ve internet bağlantısı iyiyse, gerisi o kadar önemli değil. İşi varoluşçu filozof gibi, cehennem başkalarıdır deme noktasına kadar vardırmayacağım. Ama başkalarının cennet olmadığı kesin."diyerek yalnızlığını rasyonelleştiren karakterin kitabın ilerleyen bölümlerinde yaşadığı zihinsel dönüşüme şahit oluyoruz. Empedokles'in Dostları, dünyanın "insansı'' olan bizlerden kurtulup "insan" halimize dönüşmemiz için gerekenleri anlatıyor, anlattıklarını uygulamış halleri ufkumuzu açıyor. Yaşadığımız gerçeklerin değme distopya kurgularına taş çıkarttığı bu travmatik düzende yapmamız gerekenlerin neler olduğunu anlatan, hatırlatan bir eser.