Mükemmel bir eser.
2021 25. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2021 00:16
Yazar-Eser Adı: Ali Kafkasyalı-Kartallar Sınır Tanımaz İnceleyen: Fatih Kaplan Gazeteci-Yazar Büyük bir zevkle ve heyecanla okuduğum eserin tanıtılması için kalem çevirmeye çalışacağım fakat yazacaklarımın bu güzel eser için yetersiz kalacağının da farkındayım. Zira eserimizde belki de Türk tarihinin en kahraman boylarından biri olan Karapapak Türklerinden bahsediyor ve eminim ki ülkemizde ve Türk dünyasında bu Türk boyundan çoğu insanımızın haberi yok. İçinden çıkan kahramanların hayatlarını hiçe sayarak her daim milleti için mücadele ettiği yiğitleri yazarımız Ali Kafkasyalı hocamız ustalıkla anlatmış temennim odur ki bu güzelliğe yakışır bir tanıtım yazısı bizim kalemimizden çıkabilmiş olsun. Eserin ilk sayfasını çevirdiğimizde, Azerbaycan Kızıl Ordu tarafından 27 Nisan 1920’de işgal edilmesinin 100. yılında dedem Mehmet Baba’nın, babam Aloy Hacı’nın ve bütün “Kafkas Kartallarının” aziz hatıralarına ithaf ediyorum. Başlangıcıyla başladığımız eserde Aloy Hacı’nın yaşanmış hayat hikayesini okuyacağınızın ipucunu sizlere verebilirim. İkinci sayfayı çevirdiğinizde ise milli şuur taşıyan her yazarın ve entelektüelin aklından geçen temenniyle karşılaşıyorsunuz: Gençlerin, sahte tarihlerin cenderesinden kurtulabilmesi için onlara atalarının gerçek hayat hikayeleri sunulmalıdır. İşte Milli şuuru taşıyan her yazarın en temel gayesi budur. Gelelim eserimize: Kızıl Ordu’nun Azerbaycan topraklarına girdiği ilk günlerden sonraki zaman dilimini kaplayan bir dönemi anlatan eserimizde bazen zaman dilimleri arasında gelgitler yapılsa bile bu sayfalar çevrilirken bir önceki konudan kopmadan bu bölümleri çabucak geçiyorsunuz. İlk sayfalarda bir sorgu odasına dalıyor ve sorguyu tüm yönleriyle anlamaya çalışıyorsunuz. Kimin neyi, neden soruşturduğunu anlamaya çalışırken olayın içine hızlı bir giriş yapılmakla beraber hemen ikinci bölümde yeni kurulan, ‘Kafkas İntikam Kartalları’ teşkilatının daha kurulma aşamasında nasıl bir ihanete uğradığını okurken sinirden deliye dönebilirsiniz. Zira teşkilata yardım getirenlerin çektiği sıkıntıları, onlarla beraber yolculuk ediyormuşçasına eşlik ederken eserin sürükleyiciliğine teslim oluyorsunuz. Sorgu dedik, sorgulamanın Kızıl Sovyete karşı bizim kendi asker ve polisimiz tarafından yapıldığı aklınıza gelir mi? Desek bunun nasıl mümkün olabileceğini merak etmeye başlarsınız… Hele sorgu odasında, Gözeyen isimli bir kahramanın nasıl şehit olduğunu ve nasıl defnedildiğini merak etmeli, okumalı ve neslimize okutmalısınız! (Şehitlerimizin ruhu şad olsun.) İşte bir heyecanla çevirdiğimiz bu sayfalar bizi eserin ortasına taşırken Aloy Hacı’nın sınır boylarında nasıl kahramanlaştığını, neler yaptığını ve ölümsüzlük şerbetinden içerken sadece düşman değil ihanet ve yoklukla nasıl mücadele ettiğine şahitlik edeceksiniz. Sadece Aloy Hacı’nın kahramanlıklarına şahitlik etmekle kalmayacak yol arkadaşlarının, yarenlerinin hayatları pahasına ortaya koydukları kahramanca işleri de yine bu kitapta zevkle okuyacaksınız. Yıllarca hayatlarını koruduğu insanların onları kullanmak için hangi oyunları çevirdiğini okurken bazen hiddetlenecek bazen de cezalarını kendi ellerinizle vermek isteyeceksiniz. Aloy Hacı’nın seneler önce verdiği bir sözü yerine getirmek için yaptığı işleri okurken yine onlarla beraber pusu atacak, sınırı geçecek, hedefe varmak için elinizden geleni yapacaksınız. Seneler önce verilen sözden dolayı birbiriniz görmeden seven iki aşığın sevdasına şahitlik edeceğiniz sayfalar yine bu eserin sayfaları arasında sizin okumanızı bekliyor. Okurken sahiplenmemin temel sebeplerinden biri belki de gerçek hayat hikayelerinden oluşması olabilir. Bize düşen tarihin tozlu sayfalarında bu isimler kaybolmadan bulup ortaya çıkarmak ve neslimize, gelecek nesillere bu kahramanların adını belletmek olmalı. İçerideki aymazlar, dışarıdaki düşmanlar, dostlarımızın kahramanlıkları ve kahramanlara verilen değeri anlamalı ve anlatmalıyız. Esrimiz sayfalı olmakla birlikte kısa zaman diliminde okunabilecek şekilde olay örgüsü oluşturulmuş ve akıcı bir dille kaleme alınmış. Bunun içindir ki sıkılmadan rahatlıkla en kısa sürede bitirebileceğinize emin olabilirsiniz. Eseri bize kazandıran Merhum Kahraman Aloy Hacı’nın torunu Ali Kafkasyalı hocamıza teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim. Bir başka eseri olan, Kafkas Koçakları’nı da en kısa zamanda okuyacağız.
Kartallar Sınır TanımazAli Kafkasyalı · Karınca Yayınları · 202010 okunma