Sihirli Değneğin Adı Eğitimdir
2021 20. kitabı
Sadece iki milyon insanın yaşadığı; öncesinde İsveç sonrasında Rus egemenliğinde yönetilen kendi halinde bir ülke olan Finlandiya. Bugün adından söz etmemiz, özellikle eğitim alanında bu kadar konuşuyor olmamız, ülkenin aydınlarının yarattığı başarı değildir de nedir? Aksi takdirde sömürge altında kalan, elverişsiz arazisiyle hiç bir özelliği olmadan silinip gidecekti tarihten. Finlandiya halkının verdiği mücadelenin geri kalmış ülkelerden farkı; farkındalık, bilinçlenme, eğitim, en önemlisi harekete geçme davranışlarıdır. En büyük şanslarının ülkenin aydınlarının özverisi, becerisi ve ahlakı olduğunu düşünüyorum. Tek bir insanın elini taşın altına koyarak harekete geçmesi, yandaşlar edinmesi ve davasını sonuna kadar omuzlayıp hakkını vermesi, ve en önemlisi bunları yaparken ahlakını kaybetmemesi olağanüstü. Okurken acaba bir masal kitabı mı okuyorum, gerçekten olmuş mu bunlar, cidden mi ya, tepkilerini fazlasıyla verdim. Şimdilerde sıkça, Z kuşağı diye nitelendirilen gençlerden ümidimizi kestiğimizi söylüyor ve olumsuzlukları hakkında konuşup duruyoruz. Evet bu konuşmaların maalesef altı fazlasıyla dolu farkındayım, ama Finlilerin tarihine bir bakalım; yoksul, kaba, alkolik bu insanlar, üç beş aydının kollarından tutmasıyla kalkmış ve tarih yazmışlar. Bu gençler için sihirli değnek mi arıyoruz, örneklerine bakalım ‘Eğitim’. Evet dostlar gerçek bir eğitimle düzelmeyecek, kalkınmayacak şey yoktur. Bu kitap bir başucu kitabıdır. Yaşama yön veren, hayaller ve ideallerin gerçeğe dönüşmesinin adımlarını gösteren bir kılavuzdur. Kitapta Finlandiya’nın verdiği mücadeleyi tanıyoruz. Her alana (mimari, eğitim, sanat, üretim) verdiği önemi görüyoruz. Hedefine odaklanan ve kısa sürede hayata geçiren Fin halkını tanıyoruz. Eğitimin hayattaki yerini, etkisini ve inanılmaz sonuçlarını bu halk üzerinde deneyimliyoruz. Herkesin okuması zorunlu olan kitaplardan biri olmalı, lütfen okumayan kalmasın.
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Olympia Yayınları · 2020124,6bin okunma