2021 32. kitabı
Herkese kocaman merhaba. Kitabı sonunda bitirdim fakat 'Ben ne okudum yahu, şimdi nasıl bir yorum yazmalıyım,' diye düşünmekten başıma ağrılar girdi resmen. Bu yüzden elimden geldiğince anlatacağım. Çöplük isminden anlayacağımız gibi pisliğin içinde olan insanların hikayesini anlatıyor. Fakat orası herhangi bir yer değil devasa yapı da olan bir suç örgütü. Çocuklar çok küçük yaştayken kaçırılıyor ve çeşitli eziyetlerden, eğitimden geçerek ileride As olmak üzere yetiştiriliyor bir nevi. Orada zaafa, zayıflığa yer yok. Acımasız olup, sana verilen görevleri yerine getireceksin, oradaki zor yaşam koşullarına dayanıp ayakta kalacaksın yoksa ölürsün. Çöplük bu suç örgütünün sadece küçük bir kısmı bu organizasyonun geneli Piramit adı verilen yapıya bağlı. Burada iyilerin kötülere, kötünün iyilere karıştığını görüyoruz. Kitap Çöplük'teki Nil'in intikam ateşinin hikayesiyle başlıyor onun oraya düşmesi, çeşitli acılardan geçmesine neden olan insana karşı öfkesi. Nil yaşadıklarını okurken çok üzüldüm, bir insan nasıl bu kadar acıya dayanabilir? Örgütün içerisinde çeşitli ayaklanmalar başlar fakat bu çömezler içerisinde olan değil, büyüklerin savaşıdır. Birileri örgütün başındaki Kral'ı yerinden devirmek ister işte tam burada ellerinden kullanabilecekleri piyon olan Nil vardır. Nil istediği istediği intikamı alıp, nefret ettiği örgütü devirebilcek midir? Peki neden bunu istiyor? Bu soruların cevabı kitapta. Olaylar hem çok fazla hem de arka arkaya oldu ki bir an okurken 'Durun ya,' deyesim geldi. Açıkçası tam olarak kitabı sevmedim ya da sevdim diyemeyeceğim. Beni fazlasıyla arada bıraktı. Nil, Arda ve Step üçlüsü arasında olan karmaşık ilişkiyi pek sevemedim. Nil'in sevdiği adamdan hep bir şeyleri saklaması bi noktadan deli etti beni. Hani hak vermeye çalışıyorum fakat git gel halleri yordu. İyilerin kötüye, kötülerin iyiye karmaşısını çözerken beynim alev alıyordu çünkü yazar aslında her kötünün içinde bir iyinin bulunduğunu göstermiş. Bazen ellerin kolların bağlanır ve yaptıklarının kötü olduğunu bilsende yapmak zorunda kalırsın. Şunu söylemek istiyorum ki; kitabı okurken sanki yabancı bir yazarın kalemini okuyormuşum hissiyati verdi. Çünkü kitapta kurduğu yapı, olaylar, iç içe geçmiş insanların hikayesi, acımasızda olsa cesurca anlattığı eziyetler ve bir çoğu şeyi harika bir şekilde aktarmış. Fakat bazı olaylar ve karakterler bana pek hitap etmiyor ve okurken de keyif alamadım. Eğer bu tarz kitap seviyorsanız şans vermenizi tavsiye ederim.
ÇöplükNurcan Balkanlı · Parola Yayınları · 201981 okunma