2021 83. kitabı
~ Lydia Sitemkar, kırılgan bir bakış atarak kaşlarını çattı. “Özür dilerim. Of, ama garipleştin.” “Hayır, hayatım. Garipleştin filan yok. Arkadaşlarının hayatlarına karşı aşırı burnu havada bir tutum sergiliyor ve düşüncesiz yaklaşıyorsun. İnsanlar sessiz sakin yaşamlar sürebilirler ve bunda bir sorun yok. Sen aksini düşünsen de bu tip yaşamların onurlu bir yanı vardır.” _ Dill , Travis ve Lydia. Lise son sınıfta ve mezun olmayı dört gözle bekleyen sıkı dostlar. Gerçi sadece Lydia mezun olmak için sabırsızlanıyor. Çünkü , Travis ve Dill için okul bitirdiklerinde değişen birşey olmayacak… Yani yalnızca üniversite hayali kuran Lydia. Bu da onu fazlasıyla sinirlendiriyor.. Üç arkadaşın da hayatları birbirinden o kadar farklı ki.. Lydia ailesi tarafından önemsenen ve rahat şartlarda yaşayan bir kız. Dill ise babası ve dedesi tarafından hem aynı isme sahip; hem de onların geçmişten kalan kötü nam’larını yüklenmiş biri. Eskiden Rahip olan baba Dill’in hapiste oluşu , geçim sıkıntısı da yaratıyor tabi bu ailede. Yani hayata eksilerde başlamış bir çocuk. Travis ise … Of ne çok şey yazmak istiyorum sana … Abisini savaş esnasında kaybetmiş ; sorunlu ve problemli bir babanın yanı sıra şiddete de maruz kalan bir çocuk. Kendini bu sorunlu aile ortamından soyutlamak adına annesinin okuması için aldığı Kandökümü serisinin içindeki fantastik dünyasında mutlu. Elinden ayırmadığı asa ise çok tatlı Bu üç arkadaşın birbirine nasıl iyi geldiğini ve ne zorluklara göğüs gerdiğini okuyoruz kitapta. Lydia sivri dilli ve hazır cevap oluşu ; ( her ne kadar hayatları konusunda yön verme baskısı kursa da diğer arkadaşlarına), Dill’in herkese kendini kapatmış olsa da Lydia ya karşı duygularını küçük dokunuşlarla hissettirmesi gerçekten okurken çok güzel aktarılmış okuyucuya. Ama Travis.. Öyle bir babanın da böyle bir çocuğu olur mu dedim kaç kez. Hor görülmesi, şiddet görmesi ve bir çok şey’e sükunetini bozmayıp sessiz kalması.. Yani kısaca çok güzel üç koca yüreğin güzel bir serüveni , dostlukları karşılıyor bizi eserde. Kitap kapağından fantastik bir tür bekliyordum ancak daha çok dram ağırlıklı bir eser. Eğer siz de seviyorsanız muhakkak bu kıtabı da okumalısınız.
Yılan KralJeff Zentner · Yabancı Yayınları · 2021200 okunma