·584 syf.····Okunma: 29 Eylül 2021 15:58 Evet kitabımızın sonuna geldik Ahmet Ümit ile tanışmam bu kitap ile başlamış oldu. Okul zamanında almış olduğum bu kitap, kalın olmasından dolayı bir türlü okuma fırsatı bulamamıştım ya da benim gözümü korkutmuştu. Ama başlayınca da adeta insanı kitabın içine sürükleyen, olaylar içinde merakta bırakan ve düşündüren bir kitap olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Kitaba gelecek olursak tarih alanında ün kazanan Nüzhet, 21 yıl önce Müştak'ı terk ederek İstanbul'dan yurt dışına taşınmıştır. Yurt dışında Osmanlı imparatorluğu hakkında 2. Murad ve oğlu 2. Mehmet ( Fatih Sultan Mehmet ) arasında yaşanan olayları ele alarak tezler yazmış ve birçok tepkileri üzerine çekmiştir. Yıllar sonra İstanbul'a dönen Nüzhet, Müştak'ı ve hocası Tarık Hakkı'yı yemeğe davet eder. Müştak ile Nüzhet arasında ki ilişkinin yansımasını beklerken, Nüzhet'in gün içinde cinayete kurban gitmesi kitabın akışını değiştirmiştir. Katili arama çabasına giren Müştak, olayın nasıl, ne zaman ve ne şekilde yapıldığını hatırlayamamasından dolayı bazı zamanlar katilin kendisi olduğu düşüncesine kapılmıştır. Müştak, Nüzhet'in Osmanlı hakkında kötü düşüncelere sahip olmasından dolayı, bunu çekemeyen birinin onu öldürdüğünü düşünür ve araştırma yapar. Buraya ara vermek gerekir ki kitap bizlere tarih hakkında daha çok Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u kuşatması, babası 2. Murat'ın nasıl öldürüldüğü burada bir baba katilliği söz konusu olup olmadığını yazarak bize güzel bir şekilde aktarmıştır. Arada yaşanan cinayetler ve olaylar Müştak'ın hem kafasını karıştırmış, bazen katilin kendisi olduğunu düşünmüş ama şunu net bir şekilde söylemek gerekirse hiçbir zaman katilin kim olduğundan emin olamamıştır. Kitabın sonlarına doğru kendisi tam emin olmamakla birlikte cinayeti işlediğini itiraf eden müştak karakolda polisin, katili bulduğunu söylemesiyle birlikte sonunda o meçhul kişi bulunmuş oldu.
Kitap polisiye roman olmakla beraber tarih ile bir bütün haline gelmiş okuyucunun, katili aramanın yanında kişinin, tarih hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasını sağlaması açısından takdire şayan bir eser olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim ve okumanızı da tavsiye ederim
Sağlıcakla kalın...