2021 50. kitabı
SAHAF MENDEL Stefan Zweig Herkese selamlar. Bugün kalemine ve yaşadığı dönemi tam olarak eserlerine yansıtmasına hayran olduğum Stefan Zweig ile karşınızdayım. Kurgularını yaşadığı savaş dönemiyle ilişkilendirmesi artık eserlerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu eseriyle de öyle bir noktaya değiniyor ki anlamamak mümkün değil. Bir savaşın izleri milyonlarca parçaya bölebiliyor insanı ve geriye eskiye dair pek bir şey kalmıyor. Kitapta 3 tane öykü bulunmaktadır. Beni en çok etkileyen tabiki ilki oldu. Jakob Mendel, eşsiz belleği ve kitaplara olan tutkusuyla bilinen Viyana'da meşhur bir sahaftır. Kitaplarla ilgilenirken tüm dünyayla bağlantısını keser ve bundan da etkilenir. Talihsiz bir olay yüzünden başına gelenler onda derin yaralar bırakır. Artık hiçbir sey eskisi gibi olmaz. İkinci novellada ise, bir koleksiyoncunun biriktirdiği her değere olan hayranlığını ve bağlılığını anlatıyor. Koleksiyoncular gerçekten mutlular. Son hikaye ise günümüzde zor ratlanan bir durum. Para biriktirmek yerine dost biriktirmeye kendine ilke edinen bir adam karşımıza çıkar. Bu da kitapta en umut verici hikayedir. Ben çok büyük bir keyifle yolculuk sırasında okuyup, bitirdim. İçinde derin anlamlar ve dersler bulunan bu Zweig eserini sizlere de kesinlikle tavsiye ederim.❤
Sahaf MendelStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202412,8bin okunma