···Okunma: 06 Ekim 2021 17:53 Fransız kökenli müslüman Reuno Guenon, eserin de Doğu-Batı arasındaki sürtüşmeyi hatta Batı'nın Doğu geleneğini hep bir engelleme,gölgeleme doğrultusundaki çalışmalarını tespit etmiş ve yorumlamıştır.Modern dünyanın umacıları konumunda olan bir başka deyişle öcüleri olan ;ilerleme,hümanizm,bireycilik vs gibi anlayışların öne çıkarılıp neticede de ruhsuz,ihtiraslı ve maddi düşkünlüğü olan kimseler peydah ettiğini ve bu noktada da gitgide başarılı olduğunun gözlemi bulunuyor.Ya da batı uygarlığının Doğu'dan alıntıladığı çoğu şeyi asli itibariyle değil de tamamen indirgenmiş vaziyette kendi zihniyetlerinin yansımaları şeklinde görürüz.Doğuda da seküler modern zihniyete meyyal bir tavra sahib kimselerin oranlarındaki artışta,kendi geleneklerini tam manasıyla içselleştirememiş,fehmedememiş adeta -modern dünyanın rengine kanmış- kimseleri ortaya çıkarmış olur.Şayet geleneğin gücünü fehmetse bu durumla mücadele edecek ve maddenin bizim üzerimizdeki hâkimiyetinin aksine bizim onun üzerindeki hâkimiyetimizi kavramış olacaktır.Modern düşünce,insanın varoluşundaki ve yaşayışındaki yüce manayı iteleyip tefekküri ve manevi ciheti sansürleyip kendi kurduğu âleme yani maddi âleme davet etmesi söz konusudur.Davet metodunu da doğunun benimsediği ilkelere aykırı bir şekilde telakki edip doğuyla uzlaşmanın aksine taban tabana zıt olma derdindedir.Maddeyle doyuma erişilebileceğini savunan bu modern yapı vaadettiği şeyin aksiyle bugün de karşı karşıyadır.Hakiki doyumun şuurunda olan doğunun entellektüalitesini,geleneğini ısrarla görmezden gelen ve alternatifler üreten
batı için şunun söylemek gerekir ki;modern düşünceyle dini düşünce arasında çatışma ve uyuşmazlık vardır:Modern düşüncenin,dini düşünce için beslediği düşmanlıkta ortadadır.Çünkü o insanlığın fevkinde bir gerçeklik yansıtan her şeyin tamamen yıkımını istemektedir. Değerli okurlar bu eserin belki dörtte birini oluşturan bir tahlil olmuştur.Hakikaten çok yerinde tespitler ve çıkarımların bulunduğundan bu eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederim.Sizlerin de perspektifinden bu kitaba dair değerlendirmeler görmek isterm.Kitabla kalın sevgiler..♡