Genelde, İslamiyet'in fetihler aracığıyla yayıldığı ileri sürülür. Fetihler ile birlikte sömürgeleştirme, İslam dininin yayılmasının önemli oranda etkilemişse de bunu iddia etmek yanlış olur; çünkü fetihlerin temel savaş amacı İslamiyeti zorla kabul ettirmek değildi. Üstelik Kuran bu konuda çok açıktır: "Dinde zorlama yoktur." (2:256).
Tarih
Fakat şunu da söylemek gerekir. Fetihlerden sonra kazanılan topraklara kendi halkını koymuştur devletler. Bu politikanın amacı, gerek islamiyeti yaymak gerekse türklüğü yaymaktır.
Evet haklısınız bahsettiğiniz gibi bu Osmanlı’nın fetih ile ele geçirdiği topraklarda bölgeyi Türkleştirmek ve İslamlaştırmak amacıyla uyguladığı politik bir stratejidir. Söz konusu bölgelerde bu İskan politikasına ek olarak İstimalet dediğimiz hoşgörü politikası da yürütüp çift yönlü ve bilinçli bir Türk-İslam kimliği kazandırma amacı uygulanmıştır ancak bu hiçbir zaman şiddet ,baskı ya da bazı kaynaklarda iddia edildiği gibi fetih ve gaza kisvesi altında zorla uygulanan bir durum değildir.Osmanlı’nın bu politikaları ikna edici unsurlar olarak değerlendirilebilir.Bu politakasıyla Osmanlı ele geçirdiği coğrafyada yaşayan kitleleri kendi devletlerinin kimliğini kabul etmesini istediğini açıkça gösteriyor fakat yine de onları zorlamaksızın seçimde serbest bırakıyor lakin bir husus çok önemli sırf zorlaması yok diye de bu kimliği kazandırmak istemediği kanısına varılamaz bu açıdan iyi bir noktaya değindiniz teşekkür ederim :) HacireHacire