·360 syf.····Okunma: 19 Ekim 2021 10:24 Yazar Balzac ile tanışmam gerektiğine usta Cemil Meriç’in ‘Bu Ülke’ kitabında karar vermiştim, romancıların babası diye bahsedip birçok noktasını övüyordu yazarın
Fakat kitabı elimde aldığımda beklentim aşırı düşüktü, 1800 lü yılların yazarıydı ve bu çağda bana istediğimi veremeyebilirdi zira Dostoyevski’nin kitaplarında öyle oldum.
İlk 80 sayfa çok ağır gitti o kadarda akıcı gelmedi ama artık 90 sayfadan sonra her sayfayı not almak istiyorsunuz, mükemmel bir duygu ve düşünce betimleme yeteneğine sahip yazar, bu bugün bile hissediliyor, yerini bir başkası alabilir mi, almış mıdır bilmiyorum ama eğer alabilir olsaydı Balzac bu bildiğimiz Balzac olmazdı, ‘Goriot Baba’ ömrünü, canını ve tüm mal varlığını iki kızına adamış bir babanın, gitgide yiten can gücü ve mal varlığı karşısında kızlarının ve çevresinin nankör tutumunu anlatan bir hikaye, ne ‘Goriot Baba’yı ne de ona sahip çıkan öğrenci Eugene yi unutmak istemem, çok hoş ve hüzünlü bir hikayeydi. Kitap Balzac’ın ilk yapıtlarından ve kendisi de kitabı yazdığında çok ses getireceğini söylemiş ki öyle gerçekten,
bu zamanda bile kendini hala korumuşsa o zamana nasıl ses getirmiştir .